Speels & Smakelijk: roze koeken

Roze koeken

Is je dochter binnenkort jarig en ben je naarstig op zoek naar leuke en makkelijke recepten om te maken? Deze roze koeken zijn perfect! Luchtige en smeuïge cakejes, afgewerkt met roze glazuur. Dit recept is voldoende voor 18 kleine cakejes. Meer dan genoeg dus voor vele kleine prinsesjes. 

Maak de cakejes bij voorkeur al een dag van tevoren en bewaar ze ongeglazuurd tot gebruik in een luchtdichte trommel of zak. ’s Ochtend op de dag zelf hoef je ze alleen nog maar te glazuren en weg te zetten om het glazuur te laten harden. Easy peasy!

Geen dochter, maar een zoon? Maak dan blauw glazuur met blauwe kleurstof. Natuurlijk zijn deze roze (of blauwe) koeken ook erg geschikt voor een baby shower, of high tea.

Ingrediënten voor circa 18 koeken

  • 250 g zachte, ongezouten roomboter
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 290 g zelfrijzend bakmeel
  • 180 ml melk (magere yoghurt of karnemelk kan ook)
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zout

Voor het roze glazuur

  • Poedersuiker*
  • Water
  • Roze levensmiddelenkleurstof (bietensap of het sap van fijngeprakte aardbeien kan ook)

*Om alle 18 koeken te voorzien van glazuur heb je al gauw een hele bus poedersuiker nodig. De hoeveelheid poedersuiker is dus afhankelijk van hoeveel koeken je wilt glazuren.

Verder nodig
Kleine ronde bakvormpjes met gekartelde rand (tartelette vormpjes), of eventueel een muffinblik kan ook, elektrische handmixer, zeef, spatel, eventueel een ijsknijper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvormpjes in met boter.

Verwarm de melk met het vanille-extract heel kort in een steelpannetje, totdat hij lauw is, of haal de melk ruim van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Als de melk te koud is, gaat je beslag straks schiften.

Klop de boter met de suiker tot een luchtig en romig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je goed blijft kloppen.

Zeef de bloem en het zout boven het beslag en spatel er luchtig doorheen. Voeg de melk in kleine scheutjes toe en spatel verder, totdat alle melk is opgenomen en je een glad beslag hebt.

Schep in elk vormpje een lepel beslag (dit gaat het makkelijkste met een ijsknijper). Het vormpje moet voor ongeveer de helft gevuld zijn. Schud het vormpje even heen en weer om het beslag te verdelen.

Bak de cakejes 10 minuten in de oven, of totdat de bovenkant licht goudbruin en de binnenkant gaar is, maar nog wel smeuïg.

Laat ze circa vijf minuten in de vorm afkoelen (de cakejes krimpen dan en laten vanzelf los van de bakvorm) en stort ze voorzichtig op een bord. Laat ze op een rooster volledig afkoelen.

Spoel de vormpjes af met water en vet ze opnieuw in. Vul de vormpjes weer met beslag voor de volgende lading cakejes en ga zo door, totdat al het beslag op is (Ik heb zes kleine vormpjes en bakte de cakejes dus in drie keer).

Als alle cakejes zijn afgekoeld maak je het glazuur. Doe de poedersuiker in een kom en voeg net zoveel water toe, totdat je een dik, vloeibaar glazuur hebt. Laat je niet verleiden om teveel water toe te voegen, je hebt maar heel weinig nodig. Met een druppel kleurstof kleur je het glazuur roze.

Verdeel over elk cakeje wat glazuur en strijk het voorzichtig uit. Laat het glazuur hard worden en serveer de cakejes direct.

Roze koeken-2194

Enjoy!

Comments

  1. Mag ik misschien vragen hoe groot de vormpjes zijn die je gebruikt?

Speak Your Mind

*