Runderbouillon maken

Runderbouillon makenZelfgemaakte runderbouillon is de basis voor vele lekkere gerechten zoals bijvoorbeeld groentesoep of zelfgemaakte kroketten of bitterballen. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en het is erg makkelijk om te maken.

De bouillon die je overhoud kun je in bakjes gieten en invriezen. Het is ook erg handig om wat overgebleven bouillon in ijsblokzakjes voor in de diepvries te gieten. Zo heb je altijd handige deelblokjes voor het grijpen.

Ingrediënten voor 2 liter
1 grote ui
3 kg (goedkoop!) rundvlees zoals schenkel, mergpijpen en/of rauwe runderbotten
1 wortel
1 stengel bleekselderij
5 ltr water
paar peperkorrels
3 blaadjes laurier

Verder nodig
grote soeppan of snelkookpan, fijne zeef

Bereiding
Pel de ui en snijd doormidden. Snijd de wortel en bleekselderij grof in stukken. Doe het vlees samen met alle overige ingrediënten in een grote pan en giet het water erbij. Breng het water aan de kook en schep steeds het schuim af wat aan het oppervlak komt. Zet het vuur laag en laat alles, zonder deksel, 2,5 uur pruttelen op laag vuur. Je kunt de bouillon ook bereiden in de snelkookpan. Het duurt dan ongeveer 20-30 minuten. Giet de bouillon door een fijne zeef en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem in bakjes doet.

Comments

  1. bep metz says:

    annemiek,ik wil graag de / de runderbouillon maken,
    voor 2 liter,maar ik snap niet waarom ik 5 liter water moet toevoegen.
    bep metz

  2. Ik ben toch altijdzo blij met jou (jullie) website!
    Gtx. Louis.

Speak Your Mind

*