Fond zelf maken is makkelijk!

FOND ZELF MAKEN IS MAKKELIJK!Zelf fond maken is een leuk en dankbaar klusje. Runderfond is de perfecte basis voor lekker stoofvlees of heerlijke soepen en sauzen. Natuurlijk smaakt deze zelfgemaakte fond ook nog eens vele malen beter dan de fond die je kant en klaar in een pot koopt.

Deze fond is naar het recept van de Belgische chef-kok Peter Goossens uit zijn tv programma ‘Meesterlijke Klassiekers’. Peter gebruikt de fond hier om stoofvlees mee te maken. Voor het stoofvlees heb je maar 400 ml fond nodig maar dit recept is voldoende voor enkele liters. Wat je over hebt kun je makkelijk invriezen en later nogmaals gebruiken voor stoofvlees of natuurlijk om heerlijke soepen en sauzen mee te maken. Wij doen ook altijd een gedeelte van de fond in diepvrieszakken voor ijsblokjes. Op die manier hebben we altijd kleine doseerbare blokjes fond bij de hand om sauzen mee af te maken. Peter maakt de fond in een snelkookpan en ik kan dit echt iedereen aanraden. De kooktijd wordt zo namelijk gehalveerd van 8 uur naar 3 uur!

Ingrediënten
2 kg kalfsschenkel of runderschenkel (ik gebruikte runderschenkel)
1 wortel in stukken van 4 cm
2 uien in grove ringen
2 teentjes geplette knoflook
2 stengels bleekselderij
1 el tomatenpuree
2 kruidnagels
1 tl peperkorrels
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
4 à 5 l water

Verder nodig
Snelkookpan of soeppan

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de schenkels op een bakplaat en bak ze 45 minuten in de voorverwarmde oven.

runderschenkel

Doe de ui en wortel erbij en bestrijk de schenkels met tomatenpuree.

DSC_0352_800x536 DSC_0361_800x536

Plaats het geheel opnieuw 45 minuten in de oven op 180 graden.

DSC_0372_800x536

Haal alles uit de oven en doe de schenkels en groenten in een snelkookpan. Voeg de kruiden, bleekselderij, knoflook en het water toe.

DSC_0363_800x536 DSC_0383_800x536 DSC_0390_800x536

Breng aan de kook en schep eventueel schuim af met een schuimspaan. Sluit het deksel van de snelkookpan en laat alles ca. 3 uur op een laag vuur garen.

DSC_0391_800x536

Wanneer je een normale soeppan gebruikt moet de fond ongeveer 8 uur op zacht vuur sudderen. Haal de snelkookpan van het vuur, zet 10 minuten onder koud stromend water en open de deksel. Zeef de fond en zet een nacht in de koelkast.

zelfgemaakte fond DSC_0394_800x536 zelfgemaakte fond

Verwijder de volgende dag de vetlaag bovenop de bouillon en kook de fond eventueel wat verder in voor een intensere smaak. Wij vonden dit niet nodig. Je kunt de fond nu gebruiken of invriezen voor later.

DSC_0430_800x536 DSC_0435_800x536

Wij hebben een gedeelte van de fond gebruikt voor het heerlijke stoofvlees van Peter en aten hier, net als hij, lekkere zelfgemaakte frietjes bij. De rest van de fond hebben we ingevroren.

stoofvlees met friet

Eet smakelijk!

Comments

  1. Annemiek, dank je voor dit recept, heb ipv schenkels 2,5 kalfsbotten gebruikt afval voor de slager (ik kreeg ze gratis mee) maar dit werkt ook prima !
    Opbrengst van in totaal 1 volle pan en 4 liter water (meer past er niet meer bij in de pan) is iets minder dan anderhalve liter fond.

    Even een tip voor beginners net als ik, als je geen snelkookpan hebt en dus 8 uur moet laten sudderen gebruik een sudderplaatje want zelfs op de laagste stand van mijn kleinste pit op het fornuis bracht de pan na een uurtje of 3 helemaal aan de kook (en dat wil je niet)
    Poging 2 met een sudderplaatje van 3 euro (HEMA) is echter helemaal super gelukt !

  2. Ineke de Vries-Vlaskamp says:

    Zou je ook de pasgemaakte fond heet in een gesterilliceerd glazen potje kunnen geten? Lijkt me leuk als cadeautje te geven!

  3. Ineke de Vries-Vlaskamp says:

    Wordt de runderfond, gemaakt in de fabriek, héét in glazen potjes gestopt? En zou je dat dan ook kunnen doen, wanneer je zélf runderfond maakt, dat in een gesteriliceerd glazen potje doen?

  4. Ik heb gisteren fond gekookt met de ingrediënten wat op de site staat maar nu is het niet gestold wat kan ik nog mee doen het heeft ook weinig smaak.
    Wat heb ik verkeerd gedaan ?
    groetjes Corrie

    • Hoi Corrie, als er de volgende dag geen stolsel op de fond ligt, zat er waarschijnlijk geen tot weinig vet aan het vlees. Het aanbraden van het vlees in de oven (het vlees en de groenten worden in de oven echt heel donker, maar zijn nog net niet verbrandt) zorgt voor de intens donkere kleur en ontwikkelde smaak van de fond. Misschien dat je het vlees en de groenten te kort in de oven hebt gebraden en te weinig kleur hebt gegeven?

      • Hallo Annemiek wat kan er nu verder ermee doen ik heb het wel in de diepvries gedaan want ik vind het eigenlijk zonde om het weg te gooien.
        kan ik het opnieuw gaan inkoken ?
        Ik had wel het idee dat het lang genoeg in de oven had gestaan maar weet wel dat ik teveel tomaten puree heb gebrruikt .
        Alvast bedankt voor je antwoord

        • Hoi Corrie, de fond was bij mij ook niet heel geconcentreerd van smaak, dat is ook niet de bedoeling als je hem als basisingrediënt gebruikt voor gerechten (bijvoorbeeld het stoofvlees van Peter Goossens). Je bouwt de smaken in een gerecht namelijk op en de fond mag dan niet overheersen. Of je de fond wel of niet verder gaat inkoken, hangt dus af van waarvoor je hem wilt gebruiken.

  5. Kan je dit ook maken zonder snelkook pan???

  6. Fond bewaren/invriezen doe je het beste in een diepvrieszak met dubbele zipsluiting. Vervolgens leg je de zak in een grote kunststof diepvriesdoos met deksel. Daarmee voorkom je vochtlekkage dat anders weer tegen de binnenkant van je vriezerkomt. Een stikker er op met datum + wat er in zit. Werkt perfect.

  7. Ik heb 2 kg runderschenkel gekocht. Ik heb wel 6 van die stukken ipv 3 zoals op de foto. De slager vond het erg veel…….. Klopt de hoeveelheid wel?

    • Hoi Ellen, het is inderdaad veel, maar dat resulteert wel in enkele liters fond. Bovendien kun je de fond prima invriezen, waardoor je altijd de lekkerste fond voorhanden hebt voor heerlijk stoofvlees! Op de foto staan er drie omdat er niet meer in de ovenschaal pasten… 🙂

  8. Wat doe je met het vlees, wat van de botten komt, in de potjes fond zitten er altijd stukjes vlees in. Of is dat alleen maar voor de sier?
    groetjes José

    • Het vlees gaat weg. Alle smaak is er namelijk uit en zit in de fond. De potjes met stukjes vlees die jij bedoeld zijn denk ik bouillon. Dat is minder lang gekookt, waardoor de smaak minder geconcentreerd is en het vlees wellicht nog smaakvol. Ik kan echter niet uit ervaring spreken, want ik heb die potjes nog nooit gekocht.

Speak Your Mind

*