Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

Een heerlijk Indonesisch bijgerecht waar iedereen dol op is zijn sajoer boontjes, oftewel sperziebonen in een licht pittige kokossaus. Je kent vast de pakjes boemboe voor sajoer boontjes van Conimex, maar zelf maken is natuurlijk veel lekkerder!

Onderstaande ingrediënten zijn verkrijgbaar in de meeste goed gesorteerde supermarkten en anders vind je ze in de toko. 

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

  • 500 g sperziebonen
  • 1 kippen-, of groentebouillontablet
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 stukje verse gemberwortel ca. 2 tot 3 cm, fijngeraspt*
  • 1 mespuntje trassie
  • 1 tl gula dwaja (donkerbruine basterdsuiker kan ook)
  • 1 tl sambal oelek (of sambal manis voor een iets mildere variant)
  • Half blok santen (ingedikte kokosmelk), ca. 25 gram*
  • Arachide-, of zonnebloemolie

*Zie onderstaande tip hoe je de overige gemberwortel en santen het beste kunt bewaren.

Bereiding
Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en halveer ze. Breng een pan met water en de bouillontablet aan de kook en kook de sperziebonen beetgaar. Giet de sperziebonen af en vang 400 ml kookvocht op. Spoel de sperziebonen af met koud water om verdere garing te stoppen en laat ze uitlekken.

Verhit een ruime koekenpan met olie en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht, maar niet bruin zijn. Voeg de gember, trassie, gula djawa en sambal toe en fruit een minuut zachtjes mee. Verkruimel de santen erover en voeg 250 ml van het opgevangen kookvocht toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat op middelhoog vuur de saus rustig inkoken. Voeg als de bouillon grotendeels is ingekookt de sperziebonen toe en warm op in de saus. Voeg indien nodig een extra scheut kookvocht toe als je de saus te dik vindt.

Lekker met nasi gorengspeklappen en babi ketjap!

Sajoer boontjes

Eet smakelijk!

Tip

Voor dit recept gebruik je maar een klein stukje verse gemberwortel. De rest van de gemberwortel kun je met schil en al invriezen. De volgende keer rasp je van de bevroren gemberwortel enkel wat je nodig hebt en leg de overige gemberwortel daarna weer terug in de vriezer (schillen is niet nodig). Ook de overige santen kun je invriezen.

Comments

  1. Heerlijk gegeten van de sajoer boontjes ipv 1 theelepel sambal, had ik een stevige kneep in de spuitfles gedaan, was beetje erg pittig, maar ach, dat is gezond. Dit recept wordt zeker vaker gebruikt.

  2. ha Annemiek,
    Bedankt voor je tips! Ik heb vorige week een heeerlijke rijsttafel gemaakt met onder andere je sajoerboontjes en speklapjes uit de oven!
    Echt zitten smullen!

  3. Oh jakkes nu heb ik bij de toko santen gekocht van nutco, zo’n blikje. Staat op; kokosmelk/klappermelk/santen dus ik denk dat is goed. Maar volgens mij is dit wat vloeibaarder. Kan ik dit ook gewoon gebruiken en hoeveel dan? Want dan liggen de verhoudingen anders. (Ik durf nu niet zo goed te experimenteren haha)

  4. ha annemiek,,

    Zijn de boontjes zacht of een beetje hard?
    Hier willen ze de boontjes heel zacht (lees een uur doodkoken) moet ik dan ze eerst voorkoken en daarna jouw stappen volgen?

    Hoor graag je reactie

    • Beste Rianne, ik heb dit recept zojuist aangepast en adviseer om de boontjes inderdaad eerst voor te koken. Zie bovenstaande omschrijving. Ik heb dit gerecht inmiddels al vele keren gekookt en maak het tegenwoordig altijd op deze manier. Succes en ben benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

  5. Dick Witvoet says:

    Ik woon in Duitsland en heb de Boontjes gemaakt voor Duitse vrienden en ik ben nu de held dank je wel

  6. Hoi!
    Vanavond de sajoerboontjes gemaakt. Heerlijk!

  7. Hallo,
    Wij gaan dat vanavond eten heb het al een beetje voorbereid het zal mij benieuwen.

  8. Susanne says:

    Vandaag voor het eerst gemaakt! Had laos uit een bakje van de toko en heb santen vervangen door geraspte kokos. Het was echt supersuperlekker en heel makkelijk. Ga ik zeker vaker maken!!

  9. Hoi Annemiek,

    TIP: Ik heb de speklappen achterwegen gelaten! En vervangen door kleine gehaktballetjes. Zalig lekker! TIP nr 2: Sambal Badjak.

  10. Heerlijk recept. Nog een tip vervang de rijst door lontong. Saaalug dees, zou mijn schoonvader gezegd hebben

  11. Nog 2 aanvullingen:
    Klein stukje trassi (garnalenpasta en stinkt ontzettend, maar onmisbaar) meefruiten met de uien en wat verse blaadjes djeroek purut. Zo heb ik het geleerd van mijn indische moeder.

    Met heel veel plezier lees ik je website en facebook en maak elke week 1 van jouw recepten.

Speak Your Mind

*