Sajoer lodeh (gemengde groenten in kokossaus)

Sajoer lodeh (gemengde groenten in kokossaus)

Sajoer lodeh is een Indisch (bij)gerecht en bestaat uit diverse groenten, zachtjes gekookt in bouillon en verrijkt met kokosmelk. In deze variant zitten ook hardgekookte eieren. Serveer het als hoofdgerecht met wat gekookte witte rijst, of als onderdeel van een zelfgemaakte Indische rijsttafel. 

Hoofdgerecht voor 4-6 personen

Ingrediënten
3 rode pepertjes, ontzaad
5 sjalotjes, gepeld en in grof gehakt
3 knoflooktenen, gepeld
3 plakjes laos
5 kemirinoten
stukje trassi
1,5 l kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes)
200 g sperziebonen of kousenband, lange exemplaren gehalveerd
1/3 groene kool
1 blikje bamboescheuten
3 citroenblaadjes
1 stengel sereh, gekneusd
2 tl suiker
stuk santen (kokosmelk)
5 eieren, net hardgekookt
Arachide- of zonnebloemolie

Verder nodig
Vijzel

Bereiding
Stamp de peper, sjalotjes, knoflook, laos, kemirinoten en trassie in een vijzel heel fijn en fruit dit mengsel aan in olie. Voeg de bouillon en de overige ingrediënten (behalve de santen en eieren) toe en laat op laag vuur zachtjes pruttelen, totdat de groenten beetgaar zijn en het vocht iets is ingekookt.

DSC_9354_800x536

Voeg op het laatste moment de santen (het vocht mag niet meer koken, anders gaat de santen schiften) en de gepelde, hardgekookte eieren toe en warm nog even mee.

DSC_9355_800x536

Sajoer lodeh (gemengde groenten in kokossaus)

Lekker met wat gekookte witte rijst.

Eet smakelijk!

Tip! Je kunt dit gerecht makkelijk vegetarisch maken door de kippenbouillon te vervangen door groentebouillon. De eieren kunnen eventueel ook worden weggelaten.

Speak Your Mind

*