Spijs & Wijn: salade met gegrilde perzik, Parmaham en geitenkaas

Salade met gegrilde perzik, Parmaham en geitenkaas

Woohooo, it’s saladtime!

’s Zomers lijk ik wel een konijn. Met grote gretigheid knabbel ik onafgebroken aan mooie, frisse salades; als lunch, tussendoortje of lekker licht hoofdgerecht, een salade smaakt me altijd.

En déze salade – met sappige, zoete perzik, zoutige Parmaham en zacht romige geitenkaas – is mijn vrolijkste zomerfavoriet.

Geserveerd met een koel glas Chardonnay (zie de wijntip van Wijngek Martin) dansen je smaakpapillen spontaan de Macarena … Ahai!

Voor-, lunch- of licht hoofdgerecht voor 2 personen — 15 minuten — glutenvrij

Ingrediënten

  • Zakje slamelange, liefst pittige
  • 3 eetrijpe perziken
  • 70 g Parmaham
  • 2 el pijnboompitten
  • Stukje verse, zachte geitenkaas
  • Honing
  • Balsamico-azijn
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout en peper uit de molen

Verder nodig
Grillpan, of barbecue

Bereiding
Halveer de perziken en verwijder de pit. Snijd elke perzikhelft in twee of drie stukken en omwikkel met een gehalveerd plakje Parmaham. Verhit de grillpan of barbecue en laat goed heet worden. Grill de perziken met ham in de grillpan, totdat ze aan beide kanten mooie grillstrepen hebben. (Als de ham vastplakt aan de grillpan als je hem om wilt draaien, laat hem dan nog even liggen. De ham laat vanzelf los als hij goed is.) Haal ze uit de grillpan en leg op een bord.

Rooster in dezelfde grillpan de pijnboompitten, totdat ze goudbruin zijn. (Blijf erbij, want ze verbranden snel!)

Verdeel de sla over twee borden, of over één grotere schaal en verdeel de perzik met ham en pijnboompitten erover. Verbrokkel de geitenkaas met je handen over de salade. Besprenkel de salade met olijfolie, een drupje azijn, honing en breng op smaak met zout en peper.

Salade met gegrilde perzik, Parmaham en geitenkaas

Wijnkeuze Martin Kuhlman

Salade, een van mijn favoriete bijgerechten en soms als hoofdgerecht. Heerlijk om hier een wijn bij te mogen kiezen.

Door de structuur en de smaak van de perzik en de parmaham in combinatie met de kaas, kies ik voor een mooie volle witte wijn van het druivenras chardonnay.

Iedereen kent de chardonnay wel. Het druivenras wordt over de hele wereld gebruikt voor diverse typen wijn. Ik kies een volle chardonnay met wat lagering op barriques (hout), hierdoor krijg je ook wat zurenafbouw en er komt een romige smaak en vanille van het wijnvat bij. Een filmende smaak die rond en vol is en waarbij je gelijk al loopt te watertanden. Vrij weinig zuur en lekker rond.

Kies voor een chardonnay uit een zuidelijk district, bijvoorbeeld uit Australië, Zuid Frankrijk, Zuid Afrika of een volle chardonnay uit Chili. Let er wel op dat er op het etiket iets staat van ‘oaked’, ‘matured in wood’ of ‘reserve’. Kijk even op het achteretiket hoe de wijn is gemaakt. Dit achteretiket biedt jou heleboel informatie over de wijn en ook over het alcoholgehalte. Persoonlijk hou ik niet van teveel alcohol, dan kan je de wijn niet echt lekker doordrinken en zit je na één glas al vol.

Eet smakelijk!

Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Comments

  1. Ongeldig mailadres staat er!…Dit is mijn mailadres gewoon

  2. Ik houd niet van geitenkaas. Waarmee zou ik dit kunnen vervangen?

  3. Elisa says:

    Het water loopt me nu al in de mond!!!

  4. Wat zou je aanraden als vervanger van de perzik? Ben allergische voor steenvruchten Grtz gwen

Speak Your Mind

*