Sambal goreng boontjes

Sambal goreng boontjes

Weer zo’n lekker gerecht uit de Indonesische keuken; pittige sambal goreng boontjes. Serveer deze heerlijke boontjes bijvoorbeeld met een oer-Hollandse gehaktbal en gekookte aardappels, of natuurlijk als onderdeel van een zelfgemaakte rijsttafel (volgt binnenkort).

Bijgerecht – 6-8 personen – 30 minuten

Ingrediënten
800 g sperziebonen
1 ui, gepeld en fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl sambal manis of 1 tl sambal oelek
1 tl laos
1 tl trassie
1 kippenbouillontablet
200 ml kokosmelk
3 blaadjes djeroek poeroet (citroenblad)
Arachide- of zonnebloemolie

DSC_6130_800x536

Verder nodig
Grote hapjes- of koekenpan met deksel

Bereiding
Verwijder de puntige uiteinden van de sperziebonen en halveer ze. Was de sperziebonen goed en laat ze uitlekken.

Verhit in een grote hapjespan of koekenpan wat wat olie en fruit de ui, knoflook, sambal, laos en trassie totdat de ui en knoflook zacht zijn, maar niet bruin.

DSC_6168_800x536

Verkruimel de bouillontablet erover en bak nog kort even mee totdat deze is opgelost. Voeg de sperziebonen toe en blus af met de kokosmelk en 200 ml water.

DSC_6172_800x536

DSC_6174_800x536

Er moet genoeg vocht in de pan zitten om de sperziebonen gaar te smoren, voeg anders nog wat extra water toe. Doe de djeroek poeroet erbij, roer even door en doe de deksel op de pan. Smoor de boontjes in ongeveer 10 minuten totdat ze gaar zijn en het vocht bijna verdampt is.

Sambal goreng boontjes

Kook de laatste minuten eventueel verder zonder deksel, zodat het vocht sneller kan verdampen.

Sambal goreng boontjes

Verwijder de djeroek poeroet blaadjes en serveer direct.

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*