Saté marinade voor kip, vlees of garnalen

Saté marinade voor kip, vlees of garnalen

Deze saté marinade is makkelijk om te maken en echt ontzettend lekker! Je kunt hem gebruiken om stukjes kip, varkensvlees of garnalen in te marineren. Hoe langer je het vlees of de vis laat marineren hoe lekkerder het uiteindelijke resultaat!

Laat voor het allerlekkerste resultaat het vlees of de vis een hele nacht marineren. Geloof me maar, dit proef je terug! Heb je hier echter geen tijd voor is een marinadetijd van minimaal 1 uur ook voldoende.

Onderstaande hoeveelheden zijn voldoende om 500 gram vlees of vis in te marineren.

Ingrediënten

  • Stukje verse gember ca. 2 cm, geschild*, of 1/2 tl gemberpoeder
  • Stengel citroengras*, of 1/2 tl serehpoeder
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1/2 el sambal oelek (heet), of manis (minder heet)
  • 1 citroen, rasp en sap
  • 1 1/2 el palmsuiker of donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el sesamolie
  • 3 el Japanse sojasaus

*Ik vries verse gember altijd geschild in en rasp dan bevroren wat ik nodig heb. Ook citroengras kun je invriezen. Verwijder dan het buitenste blad en snijd de stengel in smalle plakjes. Bewaar in een afgesloten bak in de vriezer.

Verder nodig
Vijzel, of staafmixer (beide heb je niet nodig als je gember- en serehpoeder gebruikt)

Bereiding
Snijd de wortelaanzet van het citroengras en verwijder het buitenste blad. Snijd de stengel met een scherp mes in plakjes en doe ze samen met de gember en knoflook in de vijzel. Stamp fijn tot puree.

Pfff … Even uitrusten hoor, maar het moet echt nog fijner dan op onderstaande foto! Even doorbikkelen dus…

DSC_8142_800x536

Als je een mooie puree hebt kan het citroenrasp, suiker en sambal erbij. Stamp weer even verder om ook deze ingrediënten fijner te malen. Doe het mengsel dan in een grotere kom en voeg dan de sesamolie, sojasaus en ongeveer 2 el citroensap toe.

DSC_8145_800x536

DSC_8146_800x536

Roer nog even goed door en klaar is je zelfgemaakte en verrukkelijke saté marinade!

DSC_8148_800x536

Comments

  1. Ik heb deze marinade gemaakt en de kip 30uur hierin laten marineren. Ik heb vervolgens de sate op de barbecue gegrild en mijn gasten waren unaniem met hun oordeel ” dit zijn de lekkerste sates die ik ooit heb gegeten”.
    Bedankt hiervoor Annemiek

  2. Wat een succesrecept. Dank
    Groeten Dave

  3. Top! Met serehpoeder, gemberpoeder en knoflookpoeder gemaakt.

  4. Waar koop je citroengras???

    • Bij de toko en volgens mij verkoopt de AH of Jumbo ze ook wel. Je kunt eventueel ook serehpoeder (citroengras) gebruiken. Ik zal bovenstaand recept even aanpassen.

  5. Kan het ook gemberpoeder zijn ipv vers stukje

  6. Govert says:

    Beste Annemiek,

    Ik ben van plan om 20 satéstokken te maken en dus te marineren.
    Waarschijnlijk is dit een veelvoud van de 500 gram waarover je het hebt.

    Moet ik bijv. bij 1 kilo het dubbele gebruiken van het bovenstaande wat jij aangeeft?

    Ik hoor het graag.

    Mvg,

    Govert

    • Hoi Govert,

      Leuk dat je dit recept gaat gebruiken voor je satétjes! Ik zou inderdaad alle ingrediënten verdubbelen bij 1 kg vlees, maar luister wel naar je eigen gevoel. Als je tijdens het maken ervan denkt dat één van de ingrediënten in verhouding niet meer klopt, gebruik dan gerust wat meer of minder.

      Succes!

  7. Kan dit recept ook zonder suiker?

Speak Your Mind

*