Speels & Smakelijk: Smartie cupcakes

Speels & Smakelijk: Smartie cupcakes

Er wordt er een jarig, hoera, hoera … en dat wordt Ella-Marie – midden in de schoolvakantie. Daarom mocht ze haar brave klasgenootjes en de lieve leraren alvast trakteren.

Maar op wat? Nu zijn er tal van leuke en eenvoudige traktaties die in een wip en een zucht klaar zijn. Maar ja, ik als ambitieuze chef-kok van KeukenLiefde leg de traktatielat dan toch een stukje hoger; trotse mama wil Ella-Marie immers laten stralen. En dus duikt mama met liefde in de overuren!

Vorige week woensdag was het zover, Ella-Marie deelde uit: luchtige vanillecupcakes met tweekleuren vanille-botercrème en Smarties.

Da’s een hele smakelijke mond vol, maar toch zijn ze stiekem erg gemakkelijk te maken. Zo hou je dus nog tijd genoeg over om te knutselen aan verwentraktaties voor jezelf. Ha!

Dit recept is voldoende voor circa 25 cupcakes.

Ingrediënten

Voor de vanillecupcakes

  • 250 g zachte roomboter
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract, of het merg van 1 vanillepeul
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 290 g zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout
  • 180 ml karnemelk, op kamertemperatuur

Voor de topping

Verder nodig
25 papieren cupcakevormpjes, cupcakebakblik, elektrische handmixer, fijne zeef, eventueel een ijsbolknijper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en klop verder.

Voel met je vinger of de karnemelk op kamertemperatuur is, verwarm hem anders even in een steelpannetje op laag vuur, totdat de kou eraf is. (Als de karnemelk te koud is, gaat het beslag schiften.) Roer het zout door de bloem. Voeg om en om wat gezeefde bloem en karnemelk toe aan het beslag en spatel dit er luchtig doorheen. Ga zo door totdat alle bloem en karnemelk op zijn.

Bekleed het bakblik met de cupcakepapiertjes en vul elk vormpje voor de helft met beslag. (Dit gaat het makkelijkst en snelst met een ijsbolknijper, één schep is voldoende.)

Bak de cupcakes in circa 12 tot 15 minuten gaar. Elke oven is verschillend, dus test na 12 minuten met een houten prikker of hij droog uit een cupcake komt. Dan zijn ze goed.

Laat de cupcakes twee minuten afkoelen in het bakblik en zet ze dan op een rooster om verder af te koelen. Bak de volgende lading cupcakes en ga zo door, totdat het beslag op is.

De botercrème

Maak — terwijl de cupcakes staan af te koelen — de botercrème volgens dit recept. Verdeel de crème over twee kommen en voeg aan één kom, één of twee druppels roze levensmiddelenkleurstof toe. Roer goed door. Schep beide botercrèmes in de lengte naast elkaar op een stuk vershoudfolie en rol strak op tot een rol. Draai de uiteinden dicht als een toffee.

Als de botercrème te zacht is geworden om rozetjes mee te spuiten, leg je hem circa dertig tot vijfenveertig minuten in de koelkast om op te stijven. Doe de toffee in een spuitzak en trek een uiteinde van het folie door de spuitmond. (Uh, op onderstaande foto heb ik de spuitmond eraf gehaald, maar die laat je dus gewoon zitten!)

Knip het folie af en spuit rozetjes op de cupcakes. Bestrooi met Smarties.

Serveer direct of bewaar de cupcakes in de koelkast tot serveren. De botercrème wordt dan iets harder, wat ik persoonlijk lekkerder vind.

Speels & Smakelijk: Smartie cupcakes

Enjoy!

Comments

  1. Heerlijke recepten!

Speak Your Mind

*