Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca betekend letterlijk vertaald, spaghetti van de hoer. Tja, dat klinkt toch een stuk minder gezellig dan bijvoorbeeld pasta di mama. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de goedkope ingrediënten die in de saus gaan. Laat de naam van dit gerecht je er in ieder geval niet van weerhouden om het een keer te maken, het smaakt namelijk fantastisch!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
500 g spaghetti
1 grote ui, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
4 ansjovisfilets
500 g gezeefde tomaten
Slok rode wijn
1 el donkere balsamicoazijn
1-2 tl suiker
1 tl gedroogde chilivlokken of 1 rood chilipepertje
Handvol kalamata olijven, uitgelekt en in plakjes gesneden
1-2 el kappertjes, uitgelekt
Paar takjes platte peterselie, fijngehakt
Extra vierge olijfolie
Eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas

DSC_9432_800x586

Bereiding
Verhit wat olie in een grote hapjes- of koekenpan en fruit de ui, knoflook en ansjovis op laag vuur, totdat de ui zacht is en de ansjovis (bijna) is opgelost.

DSC_9436_800x536

Help de ansjovis eventueel een handje door hem met een houten lepel wat fijner te maken.

DSC_9440_800x536

Blus af met een flinke slok rode wijn, laat even inkoken…

DSC_9442_800x534

DSC_9444_784x600

…en voeg dan de gezeefde tomaten, chilivlokken, balsamico en suiker toe.

DSC_9449_800x536

Laat de saus op laag vuur minimaal 15 minuten zachtjes pruttelen, maar het mag ook langer. Hoe langer de saus pruttelt, hoe dikker en smaakvoller hij wordt. Voeg de laatste 10 minuten van de kooktijd de olijven, kappertjes en peterselie toe.

DSC_9454_800x536

Houd wat peterselie achter voor garnering. Kook ondertussen de spaghetti beetgaar, giet af en schep hem direct door de saus.

DSC_9467_800x501

Serveer de pasta eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas, druppel er nog wat extra olijfolie overheen en bestrooi met de achtergehouden peterselie.

Spaghetti alla puttanesca

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*