Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Er zijn ontelbare recepten te vinden van deze spaghetti bolognese uit de klassieke Italiaanse keuken maar deze versie komt toch wel heel dicht in de buurt van het originele recept. Het is echt een heerlijk gerecht!

Het geheim van fluweelzachte bolognesaus is de lange stooftijd en een klein scheutje melk aan het einde. Italianen laten de saus minstens een uur heel zachtjes pruttelen, waardoor het gehakt heel mals wordt en de saus indikt.

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram rundergehakt
250 gram geraspte wortel
1 à 2 stengels bleekselderij, geschild en in halve boogjes
1 grote ui, gepeld en gesnipperd
1 el gedroogde oregano
2 flinke slokken rode wijn (één voor jezelf en één voor in de saus :))
250 ml bouillon van 1 rundvleestablet
blikje tomatenpuree
400 gram gezeefde tomaten
scheutje melk
olijfolie
500 gram spaghetti
geraspte parmezaanse kaas

DSC_7846_800x536

Bereiding
Verhit een ruime braad- of hapjespan met een scheut olijfolie en bak de ui, wortel en bleekselderij rustig zacht.

DSC_7851_800x536

Voeg dan het gehakt toe en bak rul. Voeg de tomatenpuree en de oregano toe en bak even mee. Blus af met een flinke slok rode wijn en laat dit kort even inkoken.

DSC_7857_800x536

Voeg tot slot de bouillon en gezeefde tomaten toe, roer even door en laat rustig op laag vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Voeg de laatste 15 tot 20 minuten van de bereidingstijd nog een scheutje melk toe. Hierdoor worden het vlees en de saus nog zachter.

DSC_7862_800x536

DSC_7875_800x536

Kook als de bolognesesaus bijna goed is, de spaghetti in een ruime pan met kokend water beetgaar.

DSC_7863_800x536

Giet de spaghetti af. Laat bij het afgieten nog een kopje van het kookwater bij de spaghetti zitten en voeg een scheutje olijfolie toe. Dit voorkomt dat de spaghetti aan elkaar blijft plakken. Roer de spaghetti even goed door en schep direct op borden. Verdeel de bolognesesaus eroverheen en bestrooi eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas.

DSC_7873_800x536

Spaghetti bolognese

Mijn motto voor de allerlekkerste saus, neem de tijd en laat de saus zo lang mogelijk op heel laag vuur pruttelen! Heb je echter weinig tijd dan smaakt de saus na een halfuurtje ook al prima.

Buon appetito!

Comments

  1. deze saus is ontzettend lekker!! al vaak gemaakt en elke keer goed….inmiddels al velen ermee blij gemaakt en een link naar je site, die ook iedereen leuk vind!
    was al zolang op zoek naar een goede bolognese recept en dit is ‘m!
    en intussen maken wij met deze saus ook een heerlijke lasagne! gaat echt perfect…
    ipv 400 ml gezeefde tomaten dan 500ml……en gerapste kaas bovenop….topper!!

  2. Ellen says:

    VEEERY NICE!

    Dit is by far het lekkerste bolognese recept, dat ik ooit gemaakt heb. Dank je wel Annemiek!

  3. ben m nu aan het maken. Ruikt nu al goed!!!

  4. Dit is echt de allerlekkerste spaghettisaus die ik ooit gegeten heb! Zo simpel, maar wat hebben wij zitten smullen. Hmmmm….. 🙂

Speak Your Mind

*