Spätzle-ovenschotel met spek en champignons

Spätzle-ovenschotel met spek en champignons

Hoewel de lente officieel zijn intrede heeft gedaan en ik alweer volop bezig ben met het koken van lichte lenterecepten, deel ik vandaag nog een hartverwarmend wintergerecht met je: spätzle-ovenschotel met spek, champignons en romige kaassaus.

Ik maakte deze spätzle-ovenschotel enkele weken geleden al, maar het kwam er niet van om het recept eerder met je te delen. Ach, wat maakt het uit: ook bij wat warmer weer, smaakt hij ovenheerlijk!

Spätzle zijn dikke deegslierten afkomstig uit het zuiden van Duitsland en Oostenrijk en worden na het koken vaak gebakken in boter en geserveerd met spek, kaas en room. Tijdens speciale actieweken kun je ze soms kopen bij de Aldi of Lidl, maar anders kun je ze in dit recept vervangen door lange elleboogjes macaroni (maccheroni).

Het schijnt trouwens dat je spätzle ook heel eenvoudig zelf kunt maken, maar tot op heden heb ik dat nog niet geprobeerd. Ik zet hem snel op mijn nog-te-koken-lijst. Wordt vervolgd …

Hoofdgerecht voor 4 personen — 20 minuten + 40 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 300 g spätzle
  • 2 uien, in smalle ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 125 g mager gerookte spekreepjes
  • 250 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 50 g boter
  • 1/2 kippenbouillontablet
  • 50 g bloem
  • 400 ml halfvolle melk
  • 150 g geraspte kaas
  • 50 g blauwaderkaas (bijv. danablu)
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt

Verder nodig
Ovenschaal, zeef of vergiet

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter of olie.

Kook de spätlze in ruim kokend water, totdat ze net niet beetgaar zijn. Giet af, spoel met koud water en laat uitlekken in een zeef of vergiet. Doe de spätzle terug in de pan.

Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes, uien, knoflook en champignons op middelhoog vuur, totdat de uien en champignons zacht zijn en licht beginnen te kleuren. Voeg het ui-spek-champignonmengsel (houd een klein beetje achter) toe aan de spätzle en meng door elkaar.

Smelt de boter in een ruime sauspan — niet laten kleuren —, verkruimel de bouillontablet erover en voeg de bloem toe. Bak de bloem op laag vuur, al roerend met een garde, een minuut mee om te laten garen. Voeg langzaam de melk en 200 ml water toe. Breng de saus al roerend aan de kook en zet het vuur dan laag. Voeg 75 g geraspte kaas, de blauwaderkaas en peterselie toe en laat de saus op laag vuur enkele minuten pruttelen. Voeg de saus toe aan de spätzle en roer door. Verdeel de spätzle over de ovenschaal en bestrooi met de overige geraspte kaas. Verdeel het achtergehouden ui-spek-champignonmengsel over het midden van de ovenschotel.

Bak de ovenschotel 30 tot 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Spätzle-ovenschotel met spek en champignons

Lekker met een groene salade.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hoi Annemiek,

    waar kan ik die spätlze kopen heb overal gezocht maar kan ze niet vinden.

    Olga

    • Hoi Olga, spätzle kan idd lastig te vinden zijn. tijdens speciale actieweken verkoopt Aldi of Lidl ze soms. Maar als je ze niet kunt vinden kun je ze prima vervangen door gewone pasta.

  2. Ik ga ‘m vanavond eindelijk maken. Bonuszoon (16 jaar dus groter eter ondertussen) is hier en eet gezellig mee. Eigenlijk houden de mannen niet van blauwe kaas maar ik ga niks zeggen. Je zult zien dat ze het heerlijk vinden. 😉

Speak Your Mind

*