Speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Een van mijn meest favoriete Sinterklaaslekkernijen zijn speculaasbrokken. Alleen de naam klinkt al goed. Brokken. Niet van die kleine elegante eenhapskoekjes. Nee, geef mij maar deze stoere, robuuste brokken. Heerlijk! En wat helemaal fijn is: ze zijn super easy om te maken! Natuurlijk mogen deze speculaasbrokken niet ontbreken op Pakjesavond, maar als ik heel eerlijk mag zijn? Ik eet ze het liefst genesteld op de bank, in mijn aller oncharmantste joggingsbroek (want die zit het lekkerst), met een grote mok warme choco en slagroom (dat echte spul natuurlijk, geen slappe rommel uit een spuitbus) voor een goed tv-programma, of een zoetsappige, tranentrekkende vrouwenfilm met happy ending. Genieten!

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 2 kleine el speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 150 g koude roomboter, in kleine blokjes gesneden
  • Eventueel 1 tot 2 el melk

DSC_6325_800x499

Verder nodig
Plasticfolie, bakpapier, bakblik

Bereiding
Meng het bakmeel in een grote kom met de basterdsuiker, koekkruiden en een snufje zout.

DSC_6328_800x563

Voeg de boter toe en kneed met je handen tot een soepel deeg (heb geduld, want dit kan best even duren).

DSC_6331_800x579

DSC_6333_800x536

Voeg eventueel wat melk toe, als het deeg te kruimelig blijft. Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 1 uur in koelkast laten rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol de deegbal uit tot een lap van circa 1 tot 2 cm dik.

DSC_6335_800x536

DSC_6344_800x536

Til de lap voorzichtig op het, met bakpapier beklede, bakblik (een scheurtje hier en daar is niet erg, je breekt ze straks immers toch in robuuste brokken) 🙂 en bak in circa 30 minuten gaar (het deeg is nog iets zacht als je het uit de oven haalt, maar wordt vanzelf hardt als het afkoelt). Laat de Speculaas afkoelen en breek dan in grove stukken.

DSC_6348_800x536

Speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Enjoy!

Tip

Strooi wat geschaafde, of hele amandelen over de ongebakken deeglap (deeg eerst bestrijken met melk), of bak koekjes (als elegant toch meer jouw ding is) van het deeg.

Speak Your Mind

*