Speels & Smakelijk: zalmburger

Speels & Smakelijk: zalmburger

Broodjes hamburger – niets maakt mij gelukkiger! (In elk geval bar weinig.)

Daarom liet ik me van top tot teen verwennen door een goddelijke chili-cheeseburger, een vegetarische pompoenburger met hazelnoot en spinazie, en omdat ik nog meer pret wilde, ook meteen maar door een hamburger met pittige blauwaderkaas. Het is echt gebeurd, ik sprong drie keer door het dak van geluk! Elke keer wel 65 meter. (Ze zeggen dat het een nieuw nationaal record is!)

Maar dochterlief denkt er heel anders over. Zij wil simpele broodjes hamburger. Geen toeters, geen bellen, en gewoon één verdieping hoog.

Tsja, dat kan ook natuurlijk. Dus ging ik met liefde aan de slag. Het resultaat is deze zalmburger met knapperige wortel-komkommersalade. En eerlijk is eerlijk, het is stiekem niet alleen een kinderfavoriet …

Hoofdgerecht voor 4 personen — 30 minuten

Ingrediënten

  • 4 smakelijke broodjes naar keuze
  • 500 g zalmfilet
  • 1 ei
  • 30 g paneermeel
  • Peper en zout uit de molen
  • 1 komkommer
  • 1 winterpeen
  • 1 el rijstazijn, of sushi-azijn
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 3 el mayonaise
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • Paar takjes dille, fijngehakt
  • 4 blaadjes sla
  • 1 vleestomaat, in plakken gesneden
  • Olie of boter om in te bakken
  • 2 el bloem om te bestrooien

Verder nodig
Keukenmachine, dunschiller

Bereiding
Maal de helft van de zalm fijn in de keukenmachine tot mousse en hak de andere helft grof met een mes. Doe de zalm in een kom en voeg het ei en de paneermeel toe. Breng op smaak met peper en zout. Vorm er vier gelijke hamburgers van en zet afgedekt weg in de koelkast.

Schil de komkommer en winterpeen met een dunschiller over de lengte in lange plakken. Hussel ze in een kom om met azijn en olie, en breng op smaak met peper en zout.

Roer voor de saus de mayonaise, yoghurt, kneepje citroensap, en dille door elkaar.

Bestrooi de zalmburgers aan beide kanten met bloem en bak ze in een koekenpan met wat olie, totdat ze nét gaar zijn. Dit hoeft maar heel kort, want zalm is snel gaar.

Snijd de broodjes open en beleg de onderkant met sla. Leg de zalmburger er bovenop, gevolgd door een plak tomaat en wat saus. Serveer met de wortel-komkommersalade.

Speels & Smakelijk: zalmburger

Eet smakelijk!

Comments

  1. Geweldige site. Lekkere simpele recepten zonder ellenlangen boodschappenlijstjes. Chapeau!

Speak Your Mind

*