Spijs & Wijn: bietenrisotto met gerookte zalm

Spijs & Wijn: bietenrisotto met gerookte zalm
Al lange tijd wilde ik dit recept kunnen doorstrepen op mijn snel-eens-kokenlijst. Het is je wellicht al opgevallen dat ik stapelgek ben op risotto. Want daarin kan ik al mijn liefde kwijt voor lekker eten. En deze prachtig gekleurde bietenrisotto met gerookte zalm is hét valentijnsrecept! De smaken zijn zacht en verrukkelijk en de bereiding is als een luizenbaantje – het vergt alleen wat ontspannen roerwerk met je linker- of rechterhand. Wat je met de andere doet? Die houd je vrij voor een lekker glas Spaanse cava: een liefdeswijn bij uitstek (zie onderstaande wijnkeuze van Martin) … Joehoe, koken was nog nooit zo leuk!

Hoofdgerecht voor 4 personen – 45 minuten – geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 250 g risottorijst
  • Een half glas droge witte wijn
  • 2 groentebouillontabletten
  • 70 g voorgekookte of gepofte bietjes*, in kleine blokjes gesneden
  • Flinke hand geraspte geitenkaas
  • 1/2 citroen
  • 40 g ongezouten roomboter
  • 200 g gerookte zalm
  • Zakje rucola
  • Gedroogde dille, of paar takjes verse
  • Extra vierge olijfolie

*Rode biet met schil losjes in aluminiumfolie wikkelen en in een voorverwarmde oven van 180 graden in circa 60 minuten gaar poffen.

Verder nodig
Ruime kookpan

Bereiding
Verhit de kookpan met wat olie en fruit op laag vuur de ui en knoflook, totdat ze zacht maar niet gekleurd zijn. Voeg de risottorijst toe en roer even door. Blus af met de wijn en laat even inkoken.

Verkruimel de bouillontabletten over de risotto en voeg zoveel water toe totdat de risotto net onder staat. Roer even door, voeg de bietjes toe (mijn bietjes waren nog vrij hard, dus voegde ik ze al direct toe om verder te laten garen) en laat op laag vuur zachtjes pruttelen. Voeg steeds opnieuw wat water toe als het vorige bijna is opgenomen (de risotto mag niet te droog worden!).

Als de risotto bijna gaar is, roer je de boter en geitenkaas erdoor en kook verder totdat de risotto gaar en smeuig is.

Breng de risotto verder op smaak met wat citroensap. Verdeel wat rucola over vier borden en schep hier wat risotto op. Dan weer wat rucola en weer een schepje risotto. Scheur de zalm in stukken en verdeel over de risotto. Besprenkel eventueel met wat extra olijfolie, garneer met de dille en serveer direct.

Spijs & Wijn: bietenrisotto met gerookte zalm

Eet smakelijk!

Wijnkeuze Martin Kuhlman

Valentijn, de tijd van liefde en verlangen. Bij liefde hoort de liefdeswijn bij uitstek: bubbels, een échte Valentijnswijn.

Als bubbel zal je snel kiezen voor champagne maar champagne is vrij duur en dat komt mede door de tijdrovende manier van het produceren van de champagne. de methode champenoise.
Een goede champagne rijpt minimaal 15 maanden in de uitgehouwen kelders in de krijtrotsen onder het champagnegebied. Als je een betere (lees: duurdere) champagne koopt dan heeft deze fles nog veel langer gerijpt dan de 15 maanden, het kan zelfs oplopen tot 10 jaar flesrijping en daar hangt een prijskaartje aan.

Ik kies ditmaal voor een cava, de Spaanse tegenhanger van een champagne en ik kies voor een brut. Een cava wordt op een bijna identieke manier gemaakt als champagne, namelijk de methode traditionelle. Tijdens de tweede gisting op de fles worden de bubbeltjes op een natuurlijke manier gevormd. Door deze manier van wijn maken krijg je een hele kleine mousserende bubbel die zacht en strelend is op de tong.

Een cava brut is veel milder dan een champagne en dat komt door de rijpere druiven en de mildere zuren. Een cava past uitstekend in het liefdesverhaal van Valentijnsdag en bij dit gerecht. Een goede cava heb je al voor rond de 10 euro en met Valentijnsdag is die misschien nog wel in de reclame?

Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Variatietip!

Maak je liever een vegetarische variant? Vervang de zalm dan door verkruimelde feta, zachte geitenkaas of wat extra geraspte harde geitenkaas en vervang de dille door tijm.

Speak Your Mind

*