Spijs & Wijn: entrecote bordelaise

Entrecote bordelaise-1381

Na de aflevering van Gort à la Carte ‘entrecote’, kon ik het niet meer uit mijn hoofd krijgen: entrecote bordelaise. Een geroosterd stuk entrecote liefdevol omarmd door een verrukkelijke rodewijnsaus. Oe la la! Ik kon dit genot door het beeldscherm heen proeven!

En het fijnste: het gerecht is verrassend eenvoudig te maken. Maar let op, het staat of valt met goede ingrediënten. Beknibbel dus niet op het vlees en haal het bij een goede slager; hetzelfde geldt voor de wijn. Wijngek Martin vertelt welke wijn het best past bij dit gerecht en waarom.

Ben je er klaar voor? Het is weer tijd om je smaakpapillen flink te laten dansen van geluk …

Hoofdgerecht voor 4 personen – 20 minuten

Ingrediënten

  • 2 entrecotes à 300 g
  • 2 sjalotten, in vieren gesneden
  • 1 laurierblaadje (sorry, niet op de foto, maar later toegevoegd)
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml runderfond
  • 40 g ongezouten roomboter
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt
  • Olie om in te bakken
  • Zout en peper uit de molen

Entrecote bordelaise-1351

Verder nodig
Barbecue of grillpan, sauspannetje

Bereiding
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Als je dit gerecht op een kolenbarbecue maakt, steek hem dan alvast aan.

Fruit de sjalotten met het laurierblad in een pannetje – in de helft van de roomboter – totdat ze zacht, maar niet bruin zijn. Verwijder het laurierblaadje. Strooi de bloem over de sjalotten en bak even mee om de bloem te laten garen. Blus af met de wijn en de fond en laat op middelhoog vuur zachtjes inkoken, totdat de saus iets dikker wordt. Houd de saus warm.

Bestrooi het vlees aan beide kanten met zout en peper en smeer lichtjes in met olijfolie. Grill de entrecotes aan beide kanten in een hete grillpan of op de barbecue, totdat ze mooie grillstrepen hebben en het vlees vanbinnen rosé is. Haal het vlees van het vuur en laat ruim 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Voeg de vrijgekomen vleessappen toe aan de rodewijnsaus en klop de overige koude roomboter door de saus. Hierdoor krijgt de saus een mooie glans en dikt hij nog iets in. Zet het vuur uit.

Leg de entrecotes op een snijdplank en trancheer ze (in schuine plakken snijden). Verdeel de entrecote over vier borden en lepel de rodewijnsaus erover. Bestrooi met de peterselie.

Entrecote bordelaise-1392

Ik serveerde er haricots verts omwikkeld met ontbijtspek en aardappelgratin bij.

Wijnkeuze Martin Kuhlman

Als Ilja Gort het heeft over entrecote en Annemiek er een heerlijke entrecote bordelaise van maakt, dan kan ik niet om de mooiste wijnen van de wereld heen: Bordeaux.

Wijnen uit de Bordeaux heb je in alle geuren en smaken. Bordeauxwijn wordt in principe gemaakt van 3 druivenrassen. De druivenrassen die ze in de Bordeaux gebruiken zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Vaak in rijpe en hete jaren doen de wijnboeren er zelfs nog een beetje petit verdot bij.

Merlot past uitstekend bij entrecote. Het ronde karakter van de merlot past uitstekend bij de entrecote. Wijnen die van 100% merlot gemaakt zijn, vind je alleen in de Pomerol. Wil je een consessie doen, dan kan je kiezen voor een blend (meerdere druivenrassen). Vaak wordt de merlot op de rechteroever van de Bordeaux geblend met cabernet franc, bijvoorbeeld Saint Emilion, Fronsac of een gewone AOP Bordeaux. Je kan zelfs kiezen voor de chateauwijn van Ilja Gort.

Dus op naar de winkel en koop een goede merlot uit de Bordeaux. Deze wijnen kosten ongeveer tussen de 8 en de 25 euro.

Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Leuke blog heb je! Duidelijke foto’s. Toch zit eraan vlees een heerlijke smaak als het van de BBQ komt. En gelukkig komt het BBQ seizoen er weer aan.

    Succes met je site!

Speak Your Mind

*