Spijs & Wijn: geitenkaassalade

Spijs & Wijn: geitenkaassalade

Afgelopen zomer was ik met mijn gezin een weekje op vakantie in Bretagne, Frankrijk. Tijdens een gezellig diner in het kustplaatsje Bénodet bestelde ik als voorgerecht deze geitenkaassalade. Ik was niet alleen onder de indruk van de presentatie, maar ook van de smaak. Hij was verrukkelijk! Net zoals de mosselen in pesto-roomsaus was ik ook vastberaden om dit gerecht thuis in Nederland zelf te maken. Deze salade staat met gemak binnen vijftien minuten op tafel en is het ultieme verwengerecht voor een luie zaterdagavond.

Ik serveer deze salade overigens het liefst als hoofdgerecht, hij is namelijk veel te lekker om een kleine portie van te eten.

Lunch-, voor-, of hoofdgerecht voor 2 personen — 15 minuten

Ingrediënten

  • 2 sneetjes land-, of zuurdesembrood
  • 4 dikke plakken zachte geitenkaas
  • 1 klein stronkje witlof, blaadjes voorzichtig losgehaald
  • 1 zakje wortel julienne
  • 1/2 rode paprika, in piepkleine blokjes gesneden
  • 1 zakje slamelange (zachte soorten zoals bijv. veldsla)
  • Walnoten, grof verkruimeld
  • 4 plakjes gedroogde ham
  • 8 cherrytomaten

Voor de vinaigrette

  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • Eventueel klein beetje walnotenolie
  • 1 el milde azijn (bijv. appel- of witte balsamicoazijn)
  • 1/2 tl mosterd
  • 1/2 tl honing

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het brood diagonaal doormidden en leg op elk stukje brood een plak geitenkaas. Leg op een met bakpapier bekleed bakblik en druppel wat honing over de geitenkaas. Bak circa 8 minuten in de oven, of totdat het brood licht goudbruin is.

Klop de ingrediënten (behalve de olie) voor de vinaigrette door elkaar, totdat ze goed gemengd zijn en voeg dan langzaam en al kloppend net zoveel olie toe, totdat je een mooie dressing hebt die licht gebonden is. Voeg naar eigen smaak eventueel wat extra azijn, mosterd of honing toe.

Meng de sla met de wortel en paprika en maak aan met wat vinaigrette, hou wat vinaigrette achter voor garnering. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de sla over twee borden, gevolgd door de ham, witlof, brood, walnoten en tomaten. Druppel wat achtergehouden vinaigrette over de borden en serveer.

Spijs & Wijn: geitenkaassalade

Wijnkeuze Martin Kuhlman

Een heerlijke geitenkaassalade, het is zonde om die te verpesten met een verkeerde wijn.

De Nederlandse geitenkaas kan je met veel witte wijnen combineren, gelukkig voor jullie dus. Je hoeft dan niet de hele dag rond te lopen en op zoek te gaan naar de juiste wijn.

Ik dit geval kan je de wijn ook makkelijk bij de supermarkt kopen, lekker makkelijk. Misschien kan je de geitenkaas daar ook wel bemachtigen.

Een Nederlandse geitenkaas met een lichte en wat neutrale wijn. Bijvoorbeeld een wijn uit de Elzas. Het romige van de geitenkaas past heel goed bij een Pinot Blanc, een Edelzwicker of Sylvaner uit de Elzas. Het zijn wijnen met een iets hoger zurengehalte die hier heel goed bij passen.

Ook kan je een witte wijn uit het Spaanse Rueda kopen, deze wijn van de Verdejodruif pas ook uitermate goed bij dit heerlijke gerecht met geitenkaas. Let wel op bij de wijnen uit Rueda, sommige goedkope soorten zijn een mengeling van Verdejo en Sauvignon Blanc. Een wijn met Sauvignon Blanc moet je niet hebben. Je kan het vinden op het achteretiket, daar staat uitgebreid beschreven wat in de fles zit. Kies alleen een wijn met Verdejo of een wijn met Verdejo en Chardonnay, dit combineert ook uitstekend.

Ik zou zeggen: wacht niet te lang en het genieten kan beginnen.

Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Speak Your Mind

*