Spijs & Wijn: vis-ovenschotel

Spijs & Wijn: vis-ovenschotel

Twee kraakverse kabeljauws, het was de schamele maar trotse visopbrengst van Johans dagje zeevissen. Ik had niet blijer kunnen zijn; kabeljauw is namelijk onweerstaanbaar lekker!

Johan maakte de vissen netjes schoon en fileerde ze als een volleerd visboer; en ik liet er vervolgens mijn magische kookkunsten op los (ik deed dus nauwelijks iets, want zulke verse vis heeft eigenlijk niets meer nodig).

Toch kon ik het niet laten om mijn kookhandjes te laten wapperen. Ik wilde de kabeljauws eer aan doen en verwerkte ze daarom samen met wat garnalen in een smakelijke ovenschotel, afgetopt met fluweelzachte aardappelpureetorentjes. Smullen, smullen, smullen!

En Wijngek Martin vertelt welke hemelse wijn dit smulgeluk het best bekroont …

Met of zonder kurkgeplop, proost! Op een heerlijke zaterdagavond!

Hoofdgerecht voor 4 personen — 40 minuten + 25 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 visbouillontablet
  • 500 g gesneden soepgroenten (prei, bloemkool, wortel, selderij)
  • 12 rauwe gepelde garnalen
  • 500 g dikke witvisfilets zonder vel
  • Klein bosje platte peterselie, fijngehakt

Voor de aardappeltopping

Voor de bechamelsaus

  • 50 g ongezouten roomboter
  • 50 g bloem
  • 300 ml volle melk
  • 4 el slagroom
  • Zout en peper uit de molen

Verder nodig
Zeef, pureeknijper, spuitzak met spuitmond, ovenschaal

Bereiding
Breng in een pan een halve liter water met de bouillontablet aan de kook. Voeg de groenten toe aan de bouillon en zet het vuur lager. Kook de groenten in circa 5 minuten zacht. Giet de groenten af in een zeef en laat uitlekken, vang 300 ml van de bouillon op. Dep de groenten goed droog op een theedoek.

Bereid de pommes duchesse en schep de puree in een spuitzak.

Verdeel de kabeljauw en garnalen in een ovenschaal en bestrooi met wat peterselie, peper en zout. Verdeel dan de groenten erover.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smelt de boter voor de saus in een pannetje en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat de bloem enkele minuten op laag vuur meegaren.

Voeg beetje bij beetje en al roerend de opgevangen bouillon, melk en slagroom toe, totdat je een gladde saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Schenk de saus over de vis en de groenten en spuit er kleine aardappelrozetjes bovenop.

Bak circa 25 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is en borrelt.

Spijs & Wijn: vis-ovenschotel

Wijnkeuze Martin Kuhlman

Annemiek heeft weer iets lekkers voor jullie in petto en ik zal haar helemaal bijstaan.

Dit keer ga ik voor kwantiteit en niet kwaliteit. Vis moet zwemmen en ik zál ze laten zwemmen.
Ik kies dit keer voor een soepele sauvignon blanc met niet teveel aan smaak. Nieuw Zeeland kan ik dus overslaan en ook de sauvignon blanc’s uit de Loire, ook al zijn die mijn favoriet.

Kies een sauvignon blanc uit het zuidwesten van Frankrijk. Het is een nog relatief onbekende streek met goedkope wijnen die wel volgens de Franse traditie zijn gemaakt. In het zuidwesten liggen de streken Bergerac, Cotes de Cascogne, Madiran en ook niet te vergeten één van de uitlopers van de Languedoc. Deze wijngaarden van de Languedoc liggen zo diep in het binnenland van Frankrijk kan je zeker tot zuidwest Frankrijk rekenen. Wijnen als deze vallen vaak onder de kwaliteitsterm IGP. Heerlijke alledaagse wijnen zonder pretenties.

Het zijn heerlijk frisse wijnen die gedomineerd zijn door de koele wind van de Atlantische oceaan. Dit brengt zeer zeker frisse wijnen voort die heerlijk bij witvis met bechamelsaus passen. Goedkoop en lekker en één van die wijnen vind je vast al onder de 5 euro. Koop dus lekker 2 flesjes en laat die vis zwemmen. Ben je met je partner, dan kan je zeker wel 3 flesjes heerlijke sauvignon blanc uit het zuidwesten van Frankrijk kopen.

Eet smakelijk!

Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Comments

  1. Marleen says:

    Hoe bedenk je dit toch weer…….. Heerlijk ga ik vanavond mijn gasten voor zetten! Beetje venkel en dille erbij TOP! Thanks

Speak Your Mind

*