Spinazie ovenschotel met gehakt en ei

Spinazie ovenschotel met gehakt en ei

Een heerlijke spinazie ovenschotel met gehakt en ei. De ovenschotel is bovendien erg makkelijk om te maken en ziet er door de ‘ingestopte’ eieren erg leuk uit. Onze dochter zat dit keer zelfs niet te viezeriken met haar spinazie en al onze bordjes ging schoon leeg.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • grote zak verse spinazie
  • 4 eieren

Voor de aardappelpuree

  • 1,5 kilo aardappels
  • Melk
  • Roomboter
  • Snufje nootmuskaat
  • Flinke handvol geraspte belegen kaas
  • Zout en peper

DSC_3563_800x536

Bereiding
Schil de aardappels en kook ze helemaal gaar in water met wat zout. Snijd de grotere aardappels een keer doormidden zodat alles tegelijk gaar is. Giet de aardappels af en zet de pan zonder deksel terug op laag vuur. Laat het resterende water verdampen en zet het vuur uit. Stamp de aardappels met een pureestamper fijn.

DSC_3579_800x536

Maak de aardappelpuree smeuïg met melk en wat roomboter.

DSC_3585_800x536

Roer de kaas erdoor en breng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

DSC_3595_800x536

Pel de ui en knoflook en snipper ze fijn. Was, indien nodig, de spinazie en dep goed droog met een theedoek. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en roer het los.

DSC_3567_800x536

Breng op smaak met zout en peper.

DSC_3568_800x536

Bak het gehakt even mee en voeg dan de spinazie toe.

DSC_3569_800x536

Laat de spinazie slinken en roer alles goed door.

DSC_3572_800x536

Breng nogmaals op smaak met zout en peper en zet het vuur uit. Verwarm de oven voor op geventileerde grillstand (een combinatie van hetelucht/ventilator en grill), op 200 graden. Vet een ruime ovenschaal in en verdeel het spinazie-gehaktmengsel eroverheen. Bedek met een royale laag aardappelpuree.

DSC_3601_800x536

Duw met een sauslepel 4 holletjes in de puree en laat hier voorzichtig een ei inglijden.

DSC_3602_800x536DSC_3604_800x536

Bak de ovenschotel in de oven, totdat het ei net gestold is en de dooier het liefst nog zacht is. Als je oven geen combistand heeft, zet de schotel dan eerst 15 minuten in de gewone oven op 200 graden en daarna nog enkele minuten onder de grill, totdat het ei gestold is. Bij mij was de dooier helaas gestold maar dat mocht de pret niet drukken, het is echt een superlekker gerecht!

DSC_3653_800x536Spinazie ovenschotel met gehakt en ei

Eet smakelijk!

Comments

  1. Smaakte super lekker de eieren waren bij mij goed na 20 minuten! Het is een heerlijk recept die ga ik zeker vaker maken!

  2. Ijvonne maas says:

    Hallo ik heb een vraag
    Dit recept ziet we lekker uit maar ik lust geen spinazie kan dit ook met een anadere groente

  3. Marinda says:

    Al een aantal keer gemaakt en het is heerlijk! De eieren waren ook goed! Laatste nog even alleen op de grill gezet, maar was misschien niet eens noodzakelijk.

  4. Marijke says:

    Ik vond het leuk om dit gerecht te maken. Met de eieren kwam het goed, eerst 16 minuten in de oven: iets onder het midden. Daarna hoger gezet, net boven het midden en nog vier minuten met de grillstand. Het gehakt had ik nog op smaak gebracht door twee scheutjes ketjap toe te voegen. Iedereen vond het lekker! Dankjewel 🙂

  5. Christel says:

    Vandaag dit recept in een enigszins aangepaste versie gemaakt. Onze kinderen zijn niet zo dol op spinazie, maar spruitjes vinden ze (wonder boven wonder) wel heel lekker. Ik heb dus i.p.v. de spinazie 500 gram spruitjes beetgaar gekookt. Even uit laten lekken in een vergiet, vervolgens elk spruitjes in 4 stukjes gesneden en door het gehakt gemengd. Verder het recept bereid zoals hierboven. Ik had nog wat geraspte kaas over, die heb ik over de aardappelpuree gestrooid voordat ik de eieren erin deed. Die eieren zijn inderdaad een uitdaging. Bij mij waren ze na 15 min. op 200 gr niet goed, dus ik heb ze nog 10 minuten teruggezet op een trapje hoger in de oven en de temperatuur op 220 gr. Toen waren ze prima. Het was heerlijk!

  6. Hoe veel koolhydraten zitten in dit gerecht?

  7. Wat een leuk idee zeg! Dat ga ik nu eens proberen, met 4 kinderen is spinazie altijd wel een hit, maar zo is het weer eens iets anders. De eieren vind ik wel spannend nu ik hier de comments lees hahaha, denk dat ik gewoon een paar pocheer en er bovenop leg! Gisteren net uitgevonden hoe je gepocheerde eitjes in een minuut kan maken, dus…. TOP! (of toch eigenwijs zijn en het in de aardappelpuree proberen, hmmmm word vervolgt) bedankt voor het delen! Leuk, kom per toeval op je blog terecht en moest even reageren!

    • Hoi Verona, ik zou zeggen: gewoon proberen, dan weet je het meteen voor de volgende keer. Zorg dat de oven van tevoren goed is voorverwarmd en maak de holletjes in de puree desnoods iets groter… Het lukt gegarandeerd!

  8. Hij Was geluk heerlijk. Bij mij Was het ei prima na 20 min. Super leuk recept!!

  9. Inge Wijnands says:

    Wat ook wil helpen is het gat voor de eieren wat breder en eventueel wat dieper maken. Dus ei meer verspreiden zeg maar, dan is het ook eerder gaar.

  10. Josette says:

    Bij mij willen de eieren ook niet. Deels uitgedroogd, deels nog doorzichtig snot, zelfs na 25 minuten. De rest van de schotel was lekker.

    • Hoi Josette,

      Bedankt voor je reactie. De eieren blijven toch een uitdaging. Ik heb de ovenstand in het recept daarom aangepast van enkel oven, naar een combifunctie van oven en grill. Door de direct bovenwarmte van de grill zullen de eieren sneller stollen.

  11. Het ziet er heerlijk uit!! Maar zie nergens de kaas terug komen bij de voorbereiding je zegt een flinke handvol belegenkaas zie het nergens terug komen!

  12. Heerlijk van smaak,maar zeg er voortaan wel ff bij dat het minstens 30 minute in de oven moet!!!!! anders blijft het eigeel doorzichtig!! recept moet wel kloppen!! anders hoeft het al niet meer.

    • Hoi Lieke,

      Het is erg lastig om een exacte oventijd aan te geven is. Iedere oven is verschillend en ook de stand van de oven die je gebruikt (hetelucht of gewone stand). Een halfuur, zoals in jou geval, lijkt mij maximaal. Zeker als de oven voorverwarmt is. Ik ga het binnenkort nog eens maken en zal dan laten weten hoelang het bij mij duurde. Ik ben het met je eens dat een iets realistischere schatting toch wel fijn is. Heel erg bedankt voor je reactie Lieke! Ik ben blij dat het gesmaakt heeft. 🙂

  13. Ik ga hem vanavond proberen, ben benieuwd!! Zal bij de oven blijven ivm de eitjes 😉

  14. ook hier zijn de eieren niet goed te krijgen denk echter beter eieren er los bij serveren

    • Hoi Annelies, wat jammer dat het niet lukte met de eieren. Wanneer je de ovenschaal wat langer in de oven laat staan zullen de eieren uiteindelijk toch gaan stollen. Verhoog eventueel de oventemperatuur naar 225 graden. Dan zal het zeker sneller gaan, hoewel het wel lekker is als het eigeel nog een beetje zacht is. Succes!

  15. Hoe lang heb jij hem in de oven gehad??
    Bij die van mij willen de eieren niet goed 🙁

    • Hoi Sib, het is alweer even geleden dus ik weet niet meer exact hoelang ik hem in de oven heb gehad maar ik schat, in een voorverwarmde oven van 200 graden, zo’n 5-8 minuten. Als de eieren dan niet gestold zijn laat ze dan gerust nog wat langer in de oven staan.

Speak Your Mind

*