Stoofvlees van hert met rode port en kruidkoek

Stoofvlees van hert met rode port en kruidkoek

Dit heerlijke stoofvlees van hertenpoulet wordt zachtjes gestoofd in rode port. Wild is het ultieme biologische scharrelvlees en heeft een heerlijke smaak wat perfect past bij de koudere wintermaanden.

Hertenpoulet is smaakvol en mager vlees en wordt door het stoven heerlijk zacht en mals. Ik heb de hertenpoulet van tevoren besteld bij mijn slager en gevraagd het vast in blokjes te snijden.

Het recept is van Angélique Schmeinck van 24Kitchen alleen heb ik de hoeveelheden iets aangepast naar eigen smaak. Zo staat er in het recept bijvoorbeeld dat je 1,5 liter wildfond nodig hebt, maar het vlees zwemt dan in de fond (zoals jullie kunnen zien op onderstaande foto’s). Ik heb dit opgelost door het vlees en de groenten uit de saus te scheppen en de saus op hoog vuur te laten inkoken. Uiteindelijk heb ik de saus nog iets gebonden met een papje van maizena en water. Voeg dus gewoon zoveel wildfond toe, zodat het vlees net onderstaat. Ook denk ik dat 2 uien meer dan genoeg zijn in plaats van de 3 uien die in het recept staan. Maar dit is uiteindelijk slechts een kwestie van smaak.

Hoofdgerecht voor 6 personen

Ingrediënten

  • 1 winterwortel, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 uien, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 1/3 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
  • 1125 g hertpoulet of hertsukade
  • 3 el bloem
  • 150 g roomboter
  • 6 jeneverbessen, gekneusd
  • 6 takjes tijm
  • 3 verse blaadjes laurier (ik heb gedroogde laurierblaadjes gebruikt)
  • 1 kaneelstokje
  • 300 ml rode port
  • 3 el rode wijnazijn
  • 500 ml krachtige wildfond
  • 3 sneetjes kruidkoek (ontbijtkoek)
  • Zeezout en zwarte peper uit de molen

DSC_0541_800x536

Bereiding (dit kan tot maximaal 2 tot 3 dagen van tevoren)

Snijd de sukade in blokjes van 3 bij 3 centimeter of laat dit door je slager doen. Bestrooi het vlees met zeezout en zwarte peper uit de molen en bestuif met bloem. Smelt de boter in een stoof- of braadpan en laat uitbruisen. Voeg het vlees toe en bak in circa 4 minuten rondom bruin.

DSC_0543_800x536

Voeg alle groenten toe en laat circa 2 minuten op hoog vuur meebakken.

DSC_0545_800x536

Voeg de kruiden en specerijen toe.

DSC_0550_800x536

Blus af met rode port en wijnazijn en breng aan de kook. Voeg de wildfond toe en laat de hertenstoof op laag vuur circa 3 uur stoven tot het vlees zacht is.

Stoofvlees van hert met rode port en kruidkoek

Voeg zodra het vlees gaar is, de kruidkoek toe om de saus te binden. Haal voor het serveren de laurier, jeneverbessen, kaneel en tijm uit de hertenstoof.

Stoofvlees van hert met rode port en kruidkoek

Stoofvlees van hert met rode port en kruidkoek

Wij aten deze hertenstoof tijdens de kerst met het familiediner en serveerde er verder nog Pommes amandes (gefrituurde aardappelbolletjes met zuurkool), roerbakspruiten met macadamianoten en gebakken paddestoelen bij. Ook volgens recept van Angélique Schmeinck. Eet smakelijk!

Tip

Maak je de stoof 2 tot 3 dagen eerder? Laat de hertenstoof dan eerst helemaal afkoelen en bewaar daarna in de koelkast. Voor gebruik alleen weer even op laag vuur rustig opwarmen.

Comments

  1. Paul Lamberts says:

    Hoeveel gram vlees heb je gebruikt?

Speak Your Mind

*