Sushi bowl met mi-cuit zalm

Sushi bowl met mi-cuit zalm

Geen sushi rol, maar een sushi bowl! Gooi gewoon alle sushi ingrediënten bij elkaar in een kom en klaar is je sushi bowl. Veel makkelijker en sneller klaar te maken dan sushi en minstens net zo lekker!

Mi-cuit zalm betekent dat de zalm half gaar is. Door de zalm in een zak in warm water van 50 graden te garen, wordt hij boterzacht en proef je vis zoals je hem nooit eerder proefde. Normaal gesproken wordt er in sushi rauwe vis gebruikt. Wil je dat nu liever ook doen? Vraag dan aan je visboer naar vis van sashimi kwaliteit. Dat betekent dat de vis extreem vers en van goede kwaliteit is.

Hoofdgerecht – 2 personen – 30 minuten

Ingrediënten

Voor de mi-cuit zalm
250 g zalm zonder vel
1 el sesamolie
1 el honing
2 el sojasaus
2 el rijstazijn
1 knoflookteentje, uitgeperst
1 tl gemberpoeder, of klein stukje vers geraspte gember

Voor de rijst
250 g sushi-rijst
6 el rijstazijn
2 tl suiker
0,5 tl zout

Verder nog
1/2 komkommer, geschild en in blokjes gesneden
1 avocado, geschild en in blokjes gesneden
potje furikake* (Japans rijststrooisel)
Japanse sojasaus
wasabi
sesamzaad, licht geroosterd

*Furikake is een Japans rijststrooisel en gewoon verkrijgbaar bij de AH of een toko. Het bevat o.a. zout, gedroogde vis, sesam, nori, soja en wasabiwortel. Het heeft een lichte vissmaak en is ontzettend lekker! Je kunt het over rijst, salades of vis strooien als extra smaakmaker en het ziet er feestelijk uit.

Verder nodig
Diepvrieszak, kookthermometer met klip

Bereiding
Zet een ruime pan met water op het vuur en klik de thermometer met de klip vast aan de pan. Verwarm het water tot 50 graden en houd de temperatuur constant. Doe alle ingrediënten voor de mi-cuit zalm in de diepvrieszak en hang de zak in het water.

DSC_1682_758x600

Zet de bovenkant van de zak met een wasknijper vast aan de rand van de pan, zodat er geen water in de zak kan komen.

DSC_1684_682x600

Verwarm de zalm 9 à 10 minuten en haal de zak dan uit het water.

DSC_1689_800x520

De zalm lijkt op het eerste oog nog rauw, maar is nu mi-cuit en boterzacht van smaak.

Bereid de sushi-rijst volgens dit recept. Verdeel de rijst over twee kommen en leg hier de komkommer , avocado en zalm op. Breng de sushi-bowl verder op smaak met sojasaus, wasabi, sesamzaad en furikake.

Sushi bowl met mi-cuit zalm

Tip!
Net als bij gewone sushi kun je met dit gerecht natuurlijk ook eindeloos variëren. Vervang de zalm bijvoorbeeld eens door gerookte zalm, tonijn of surimi of voor een vleesvariant door ossenhaas of rosbief. Voeg ook eens radijsjes, fijngesneden ijsbergsla en lente-ui toe.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hmm ziet er lekker uit! Ik houd van dit soort gerechtjes 🙂

Speak Your Mind

*