Tiramisu (de enige echte!)

Tiramisu (de enige echte!)

Hoewel ik gek ben op de Italiaanse keuken en al heel wat Italiaanse recepten met je gedeeld heb, ontbrak deze klassieker nog: tiramisu! Een fluweelzacht en romig dessert van laagjes in koffie en likeur gedrenkte lange vingers en luchtige mascarpone-crème. Ik maak het recept op de — enige echte!  — klassieke manier met rauwe eieren. Geen paniek, mits je verse eieren gebruikt kun je er even veilig van smullen als van een bewaard kliekje avondeten.

Snel aan de slag dus. Maar wees gewaarschuwd: deze tiramisu is verslavend lekker!

Dessert voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten

  • 4 verse eieren
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 500 g mascarpone
  • 2 pakken lange vingers
  • 150 ml vers gezette sterke koffie
  • 100 ml Amaretto
  • 3 el cacaopoeder
  • 100 g pure chocolade

Verder nodig
Ovenschaal, garde, elektrische handmixer

Bereiding
Splits de eieren. Klop de eidooiers in een hittebestendige kom au bain-marie samen met 75 g suiker en de vanille-extract. Klop totdat het mengsel dikker begint te worden en als een lint van de garde loopt. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen. Dek af met een stukje vershoudfolie om velvorming te voorkomen .

Klop de mascarpone door het eimengsel. Klop de eiwitten, samen met de overige 75 g suiker, in een schone kom tot stijve pieken — voeg de suiker pas toe als de eiwitten wat stijver worden en doe dit beetje bij beetje.  Roer het eiwit door het mascarponemengsel.

Meng de koffie en likeur in een schaal door elkaar en wentel een voor de een de lange vingers erdoor. Bekleed de ovenschaal in een enkele laag met de lange vingers. Dek af met 1/3 van het roommengsel en bekleed met een nieuwe laag lange vingers. Herhaal dit totdat alle ingredienten zijn. Eindig met het roommengsel.

Zet de tiramisu minimaal 2 uur, maar liever nog een hele nacht, in de koelkast om op te stijven.

Tiramisu (de enige echte!)

Bestrooi de tiramisu vlak voor serveren met cacaopoeder en geraspte chocolade.

Tiramisu (de enige echte!)

Enjoy!

Comments

  1. Ja, deze is inderdaad zo verschrikkelijk lekker!! Maar ik maak hem niet meer op deze manier ivm de rauwe eieren. Het kan nl ook heel goed zonder en is dan veiliger en (bijna) net zo lekker…..

  2. Ohoh, dat gaat op de boodschappenlijst voor deze week. Ik kom er op terug!

  3. Ziet er heerlijk uit zeg! Tiramisutaart is ook echt aan te raden. Toch maak ik hem liever zonder het ei. Ik weet wel dat als je verse eieren gebruikt het eigenlijk helemaal niet erg is, maar ik vind het idee misschien niet zo lekker. Gelukkig vind ik hem ook heerlijk met slagroom i.p.v. ei.

Speak Your Mind

*