Tom kha kai (thaise kippensoep)

TOM KHA KAI (THAISE KIPPENSOEP)

Heet en zoet, de perfecte combinatie. Wat een heerlijke soep, deze Thaise tom kha kai soep. Een absolute aanrader! De ingrediënten zoals citroengras, gemberwortel en limoenblaadjes zijn verkrijgbaar bij een toko. Omdat je van deze ingrediënten maar een klein beetje nodig hebt vries ik de rest gewoon in. Dat gaat perfect en zo heb je dus voortaan alles in huis voor een heerlijk culinair Oosters uitstapje.

Ik maak de kippenbouillon voor dit recept altijd zelf en begin hiermee een dag van tevoren. Het is super simpel om te maken en ik vind het echt iets toevoegen aan de smaak van de soep.

Ingrediënten
400 ml kokosmelk
2 kippenbouillontabletten
2 stengels citroengras, in stukjes
2 stukjes gemberwortel van 10 cm , fijngehakt
5 limoenblaadjes, gescheurd
1 kippenbout
1,5 rode peper
2 lente-uitjes, in fijne ringen gesneden
bakje oesterzwammen
verse koriander
1 limoen
2 el vissaus
0,5 el basterdsuiker of palmsuiker

Bereiden een dag van tevoren
Leg de kippenbout in een pan en giet hier een liter koud water over tot de kip net onderstaat. Voeg een stukje gember, een stengel citroengras, 3 citroenblaadjes, en een klein pepertje toe en kook de kip op een zacht vuur langzaam gaar. Schep indien nodig het schuim eraf. Laat de kip in de bouillon afkoelen en bewaar verder in de koelkast.

Soep maken
Haal de kippenbout uit de bouillon en pluk het vlees eraf. Zet apart. Zeef de bouillon en meet 600 ml vocht af. Breng nu de kokosmelk met de bouillon, bouillontabletten en het overige citroengras, limoenblad, en gember aan de kook op een zacht vuur en laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Verwijder de zaadjes uit het overgebleven pepertje en hak hem heel fijn. Zeef de bouillon nog een keer en voeg dan de vissaus, suiker, half pepertje en het sap van een halve limoen toe. Laat dit 5 minuten koken. Voeg dan de oesterzwammen toe en kook zachtjes 3 minuten mee. Voeg op het allerlaatste moment het gare kippenvlees en fijngesneden lente-ui toe en zet het vuur uit.

Strooi vlak voor het opdienen nog wat vers gehakte koriander over de soep.

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*