Basisrecept: tomaten-gehaktsaus (bolognesesaus)

Basisrecept: tomaten-gehaktsaus (bolognesesaus)

Na het proeven van deze zelfgemaakte tomaten-gehaktsaus (ook bekend als bolognesesaus) gebruik je nooit meer een pakje sausmix voor spaghetti of macaroni. Maar ook in de klassieke lasagne al forno mag hij niet ontbreken. Dit is het perfecte basisrecept voor eindeloos Italiaans smulplezier!

Saus over? Vries hem in voor de volgende keer!

Ingrediënten

  • 114 g bleekselderij (dit zijn ongeveer 2 stengels)
  • 114 g wortel, in grove stukken gesneden
  • 1 ui, gepeld in in vieren gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 400 g gehakt
  • 1 el Italiaanse kruidenmix, kant-en-klaar, of deze zelfgemaakte kruidenmix (aanrader!)
  • Een slok witte of rode wijn, optioneel
  • 500 g gezeefde tomaten
  • Olijfolie om in te bakken

Tomaten-gehaktsaus-0386

Verder nodig
Keukenmachine, hapjes- of braadpan

Bereiding
Was de bleekselderij en verwijder de buitenste harde draden. Snijd in grove stukken en doe samen met de wortel, ui, knoflook en ontbijtspek in de keukenmachine. Mix fijn.

Verhit een hapjes- of braadpan met wat olie en fruit het fijngemixte groentemengsel zachtjes aan, totdat het vocht verdampt is en het aan de bodem begint aan te bakken. Voeg het gehakt en de kruidenmix toe en bak het gehakt rul. Blus eventueel af met een scheut wijn en laat even verdampen. Voeg de gezeefde tomaten toe en vul het lege pak voor de helft met water. Schud goed om en voeg toe aan de saus.

Breng de saus aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de saus minimaal 20 minuten zachtjes pruttelen, of — als je alle tijd van de wereld hebt — zelfs een hele ochtend of middag. Daar wordt ‘ie nóg lekkerder van.

Basisrecept: tomaten-gehaktsaus (bolognesesaus)

Enjoy!

Speak Your Mind

*