Traditionele lasagne

Traditionele lasagne

Deze lasagne is voor mij het ultieme comfort food. Ik maak hem het liefst in het weekend, want hoe meer tijd je er voor uit trekt, hoe lekkerder hij wordt. Ik laat de bolognesesaus zo’n 2 uur op héél laag vuur pruttelen. Natuurlijk kun je dit ook verkorten, maar het lange stoven is echt de moeite waard. De saus krijgt dan de kans om rustig in te dikken, wordt geconcentreerder van smaak en het gehakt wordt superzacht.

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 100 g pancetta of bacon, in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 pak (500 gram) gezeefde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 el suiker
  • 200 ml rode wijn
  • 150 ml runderbouillon (van een blokje)
  • 100 ml melk
  • Italiaanse kruiden (vers of gedroogd)
  • 1 portie bechamelsaus, zelfgemaakt of kant en klaar
  • Gedroogde lasagnebladen
  • 1 bolletje mozzarella
  • Handvol geraspte Parmezaan
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Bereiding
Fruit de ui aan in olijfolie en laat op een laag vuur zacht worden. Voeg de pancetta, wortel, bleekselderij en knoflook toe en fruit het langzaam zacht. Doe de tomatenpuree en de suiker erbij en bak nog even mee. Voeg nu het gehakt toe en roer het goed los. Blus af met de rode wijn en laat even verdampen. Voeg dan de runderbouillon en gezeefde tomaten toe en breng de saus verder op smaak met de italiaanse kruiden, snufje kaneel en zout en peper. Laat de saus, met de deksel op een kleine opening, circa 2 uur op een sudderpitje stoven.

1354222616NDSC_0020

Ik gebruik graag gedroogde lasagnevellen die behoorlijk wat saus opslurpen. Daarom laat ik de saus wat dunner. Mocht je verse lasagnebladen willen gebruiken laat dan de saus zonder deksel inkoken zodat hij wat dikker wordt. Is de saus te dik voeg dan gewoon wat water toe. Het laatste uur mag de melk bij de saus. De melk zorgt ervoor dat het vlees nog zachter wordt. Maak de bechamelsaus met kaas en verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in en begin met een laag bolognesesaus, dan lasagnebladen en dan de bechamelsaus.

1354222738NDSC_0034

Herhaal dit en eindig met een laag bechamelsaus. Verdeel de plakken mozzarella en geraspte kaas erover en bak ongeveer 40 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is en de lasagnebladen gaar zijn.

Traditionele lasagne

Laat zeker nog 10 minuten afkoelen voordat je de lasagne gaat eten. Schenk een goed glas rode wijn in en geniet ervan!

Comments

  1. Hallo Annemiek

    Ik heb de lasagne gemaakt en het was heerlijk van smaak.
    de saus was te weinig voor 4 pers kan ik de dubbele hoeveelheid gebruiken?
    dat het geen soep wordt …..zei mijn kleindochter, haha

    Groetjes Anneke

  2. Wederom ook weer super lekker!

  3. Joyce says:

    Hi Annemiek,

    Vanavond heb ik de weekend-lasagne gemaakt en gegeten: fantastisch lekker en restaurantwaardig! Echt verrassend, het bezoek wilde (óók) graag een tweede portie. Wel had ik veel meer vocht nodig (500 ml, ongeveer) bij t gehakt, in plaats van de 150 ml. De bechamelsaus heb ik eveneens verder verdund, in totaal 500 ml. melk gebruikt, waarbij ik moet opmerken dat ik er ook n handje geraspte kaas aan toevoegde. Zodoende had ik genoeg voor meerdere lagen
    Chapeau voor t recept!

    • Wat heerlijk dat iedereen er zo van heeft gesmuld! Je keuze voor lasagnebladen (vers of gedroogd) bepaalt de sausdikte. Verse lasagnebladen zijn eerder gaar en nemen minder saus op dan gedroogde lasagnebladen die behoorlijk wat saus opslurpen. Dat handje geraspte kaas door de bechamelsaus doe ik ook altijd, maar stond er inderdaad niet bij: nu wel. 😉 Bedankt voor je leuke reactie Joyce!!

Speak Your Mind

*