Turkse gehaktspies met knoflooksaus

Turkse gehaktspies met knoflooksausTrek je mooiste wandelslippers maar vast aan …

Het is tijd om binnen te wandelen bij de lokale Turkse supermarkt. Dat doe ik bijna wekelijks. Gewoon uit gewoonte wat rondsnuffelen; maar ook uit gewoonte wandel ik er bijna altijd weer uit met tasjes vol kruiden, groenten en fruit – de verleiding van het verse lekkers en de lage prijzen is simpelweg te groot!

De pide (rond en plat Turks brood) gluurt mij altijd verlekkerd aan, en terecht: het is verrukkelijk! (Geloof me, in een rechtstreeks duel met dit machtige brood, doen voorverpakte supermarktvarianten je smaakpapillen jammeren van ongeluk.)

O, en als je op je gemak rondwandelt, laat je dan maar lekker gaan … Geef je gerust over aan de yoghurts, groene pepers, komkommers, tomaten én smaakrijke shoarmakruiden – deze Turkse kruiden zijn tig keer lekkerder dan supermarktkruiden, en er is bovendien geen zout aan toegevoegd (wel van tevoren even controleren op de achterkant); zo bepaal je dus zelf het zoutgehalte van je gerecht.

Krijg je eters? Dan is dit gerecht je beste maatje! Je kunt namelijk alles van tevoren klaarmaken en wegzetten; de gehaktspiesjes bewaar je tot gebruik in de koelkast, zo worden ze wat steviger en vallen ze tijdens het grillen niet uitelkaar.

Ik wens je veel ontspannen wandel- en smulplezier!

Hoofdgerecht voor 4 personen — 25 minuten + 45 minuten in de koelkast + 15 minuten op of onder de grill

Ingrediënten

Voor de spiezen

  • 400 g rundergehakt
  • 25 g paneermeel
  • 1 ei
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 1 el shoarmakruiden, zonder zout! (Turkse toko)
  • Zeezout uit de molen
  • Paar takjes verse peterselie, fijngehakt

Voor de knoflooksaus

  • 4 el dikke yoghurt (bijv. hangop, of Turkse of Griekse yoghurt)
  • 2 el mayonaise
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 tl honing

Verder

  • 1 pide (Turks rond, plat brood) (toko)
  • 4 grote groene pepers (toko)
  • 1 komkommer
  • 2 grote tomaten
  • 1/2 rode ui

Verder nodig
4 lange satépennen

Bereiding
Kneed alle ingrediënten voor de gehaktspiezen (houd de helft van de peterselie achter voor de knoflooksaus) in een kom goed door elkaar. Verdeel in vier gelijke stukken kneed elk stuk om een satépen. Leg ze op een bord, dek af met vershoudfolie en zet minimaal 45 minuten in de koelkast.

Roer de ingrediënten (en de achtergehouden peterselie) voor de knoflooksaus door elkaar en bewaar tot gebruik, afgedekt, in de koelkast.

Was de komkommer en snijd over de lengte doormidden. Schraap met een lepel uit beide komkommerhelften de zaadlijst eruit en snijd in plakjes. Was de tomaten en snijd in stukken. Snijd de rode ui in dunne ringen. Meng de komkommer, tomaten en rode uit in een kom door elkaar.

Grill de gehaktspiezen en groene pepers circa 15 minuten op de barbecue (in een grillpan, of onder de ovengrill kan ook), totdat ze gaar zijn.

Serveer met in stukken gescheurde pide, knoflooksaus en salade.

Turkse gehaktspies met knoflooksaus

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*