Witte chocoladetaart met gesuikerde cranberry’s

0 Flares Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Witte chocoladetaart met gesuikerde cranberry's

Deze witte chocoladetaart met gesuikerde cranberry’s is een lust voor het oog en een genot voor de mond. Laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten, deze prachtige taart is echt verrassend eenvoudig om te maken! Ik kwam het recept tegen op hungryrabbitnyc.com

Ingrediënten 

Voor de cake

  • 180 ml gecondenseerde melk* (blikje van Friesche vlag)
  • 6 grote eiwitten, op kamertemperatuur (bewaar de dooiers in de diepvries voor een anders recept)
  • 10 ml vanille extract of aroma
  • 338 gram bloem
  • 350 gram kristalsuiker
  • 20 gram bakpoeder
  • 5 gram zout
  • 170 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur en in kleine stukjes gesneden

Cranberry-puree

  • 135 gram verse of bevroren cranberry’s
  • 30 gram kristalsuiker
  • 120 ml water

Volgens het oorspronkelijke recept zou je cake roze moeten kleuren door het toevoegen van een gedeelte cranberrypuree. Bij mij kreeg het beslag hier nauwelijks kleur door. Niet storend omdat nu het laagje cranberrypuree tussen de cake goed opvalt, maar wil je toch echt roze gekleurde cake, voeg dan nog een druppel rode levensmiddelenkleurstof aan het beslag toe.

Witte chocolade-topping

  • 340 gram witte chocolade, in kleine stukjes
  • 227 gram ongezouten roomboter
  • 340 gram roomkaas, op kamertemperatuur (ik gebruikte monchou)
  • 30 gram honing
  • 30 ml likeur 43 (of andere likeur die je lekker vindt)

DSC_1816_800x536

Voor decoratie

Verder nodig
2 ronde bakvormen van circa 23 cm, speciale taartensnijder of een lang mes om de taart doormidden te snijden, 2 taartroosters, elektrische handmixer, bakpapier

Bereiding 
Doe de cranberry’s, suiker en het water in een pannetje en kook op middelhoog vuur totdat de cranberry’s openbarsten, dit duurt ongeveer 5 minuten. Doe ze in een fijne zeef boven een kom en druk al het vocht eruit met een lepel. Vergeet niet de puree aan de onderkant van de zeef eraf te schrapen en aan het gezeefde sap toe te voegen. Zet weg en laat 10 minuten afkoelen.

Meet 60 ml van de cranberrypuree af en klop dit met de handmixer samen met de melk, eiwitten en vanille tot een luchtig mengsel. Zet apart.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 2 ronde bakvormen in en bekleed de bodem met bakpapier. Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout voorzichtig met een vork. Voeg al mixend de zachte boter toe aan de bloem totdat je fijne korrels krijgt.

DSC_1805_800x536

Dit kan best even duren, maar het komt goed! Voeg dan de helft van het melkmengsel toe en klop op middelhoge snelheid totdat er een egaal mengsel ontstaat. Voeg dan de overige melk toe en klop op langzamere stand totdat alles goed vermengd is, klop niet langer dan nodig.

DSC_1806_800x536

Verdeel het mengsel over de 2 bakvormen en bak de cakes circa 20 tot 25 minuten in de oven, of totdat een houten prikker droog uit de cake komt. Laat de cakes in de vorm circa 10 minuten afkoelen, of totdat je ziet dat de cakes rondom loskomen van de rand. Verwijder de bakvorm en bakpapier en laat de cakes op een rooster helemaal afkoelen.

Smelt de chocolade au bain marie of afgedekt in de magnetron en roer totdat de chocolade mooi glad is.

DSC_1823_800x536

Laat afkoelen tot het lauw is. Mix in een kom de boter en roomkaas tot een luchtig mengsel in circa 2 tot 3 minuten. Voeg dan de gesmolten chocolade, honing en likeur toe en klop tot een glad mengsel.

DSC_1828_800x536

Snijd de beide cakes doormidden en leg één onderkant op een serveerschaal.

DSC_1831_800x536

Bedek met een royale laag cranberrypuree en dek af met een andere cakebodem. Bestrijk de bodem met ongeveer 135 gram topping en herhaal dit met de overige 2 bodems.

DSC_1841_800x536

Besmeer de boven- en zijkant van de taart met de topping. Ik ‘plamuur’ eerst altijd de naden en kieren dicht met een klein beetje topping en zet de taart dan even in de koelkast om op te stijven.

DSC_1843_800x536

Bewaar de overige topping afgedekt buiten de koelkast, niet te warm. Na het opstijven kun je de taart verder besmeren met de overige topping en hem mooi glad strijken.

Garneer met gesuikerde cranberry’s en de krokante witte chocolade korrels. Koel de taart minimaal 30 minuten, maar liever 2 uur voor het aansnijden en serveer eventueel met de resterende cranberrypuree. Bij mij ging alle puree tussen de cakelagen. Zorg bij het aansnijden van de taart dat je het mes eerst even onderdompelt in warm water. Op deze manier snijdt het mes als boter door de taart en krijg je geen gerafelde randen.

Witte chocoladetaart met gesuikerde cranberry's

DSC_1943_800x588




Enjoy!

Speak Your Mind

*