Yoghurt panna cotta met ananas

Yoghurt panna cotta met ananas

Niet te geloven dat ik nog geen recept voor panna cotta op mijn site heb staan! Het bekende en bij velen geliefde Italiaanse dessert gemaakt van gekookte room. Misschien komt het omdat ik niet een heel erg groot liefhebber ben van toetjes – of ze moeten echt gruwelijk lekker zijn! – dat ik me niet eerder liet verleiden tot het maken van dit dessert. Deze variant uit het kookboek ‘Smart cooking compleet’ van Julius Jaspers sprak me echter direct aan; yoghurt panna cotta met ananas. Heerlijk licht en fris van smaak. Een perfect zomers nagerecht waar iedereen graag nog een gaatje voor vrij maakt!

Nagerecht – 6 personen – 30 minuten + minimaal 4 uur koelen

Ingrediënten
Voor de ananas
250 g ananas, schoongemaakt en in blokjes gesneden
50 g suiker
1 limoen, alleen het sap
2 blaadjes gelatine, in koud water geweekt

Voor de panna cotta
400 ml yoghurt
100 ml melk
3 kardemompeulen, gekneusd
60 g suiker
3 blaadjes gelatine, in koud water geweekt
1 citroen, alleen het sap

Verder nodig
6 kleine (port) glazen (ik gebruikte champagneglazen maar deze zijn te groot; je krijgt dan maar drie glazen gevuld), keukenmachine

Bereiding
Breng ananas, suiker en limoensap tegen de kook aan en laat 20 minuten stoven.

DSC_8291_800x536

Pureer alles in de keukenmachine, zeef indien nodig en zet nog even terug op een zacht vuur. Roer 2 blaadjes geweekte en uitgeknepen gelatine door de warme puree en laat tot handwarm afkoelen.

DSC_8305_800x536

Verwarm melk, suiker en kardemom onder voortdurend roeren tot het bijna kookt en de suiker is opgelost. Zeef de melk en doe terug in de pan. Roer 3 geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes door de warme massa. Laat 5 minuten afkoelen en meng met de yoghurt.

DSC_8309_700x600

Laat tot handwarm afkoelen en voeg citroensap toe.

DSC_8314_800x536

Vul 6 glazen voor een derde met panna cotta, laat in de koelkast opstijven, vul aan met de helft van de ananaspuree, laat weer opstijven, vul weer met een derde panna cotta aan en vul weer op met het restant van de ananas. Eindig met het restant van de panna cotta en laat alles minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.

DSC_8315_800x536

Yoghurt panna cotta met ananas

À la minute (optioneel): Rooster de amandelen in een droog koekenpannetje. Laat afkoelen. Garneer met geroosterde amandelen.

Bron: ‘Kookboek Smart cooking compleet’ van Julius Jaspers (recept iets aangepast)

Comments

  1. lya van gelder says:

    Hoi Annemiek,

    Ook ik ben geen toetjesmens.Heb liever een
    beetje kaas.

    Maar deze lijkt me geweldig,niet overdreven zoet
    of zo.

    Die ga ik uitproberen

    Groetjes Lya

    • Ik verkies kaas ook bijna altijd boven zoet als dessert! Any time! Maar deze yoghurt panna cotta met verse ananas is zo heerlijk fris en zomers dat ik graag een uitzondering maak. Ben benieuwd wat jij ervan vindt Lya! 😉

  2. nicole says:

    Heerlijk met dit mooie weer.

Speak Your Mind

*