Zalm en croûte (zalm verpakt in korstdeeg)

Zalm en croûte (zalm verpakt in korstdeeg)Alleen al de naam van dit gerecht klinkt feestelijk, zalm en croûte, een mooi stuk zalm verpakt in een knapperig deegkorstje waardoor de zalm lekker sappig blijft. Het ultieme gerecht om te maken voor een feestelijk diner, je gaat hier zeker punten mee scoren bij je gasten!

Ingredienten voor 6 personen
half recept zelfgemaakt korstdeeg , of kant en klaar bladerdeeg
1 kilo zalmfilet aan een stuk of twee stukken van 500 gram, zonder vel
1-2 el grove mosterd
portie kruidenboter voor vis
1 ei, losgeklopt
wat bloem om aanrecht te bestuiven

DSC_1313_800x536

Verder nodig
keukenpapier, kwastje

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een vierkante lap, groot genoeg om de zalm mee in te pakken. Snijd de zalmfilet doormidden, dep droog met keukenpapier en leg een stuk zalm in het midden op het deeg. Smeer de bovenkant van de zalm royaal in met kruidenboter en het andere stuk zalm met mosterd.

DSC_1325_800x536DSC_1328_800x536

Leg de zalmstukken weer op elkaar, mosterd en kruidenboter tegen elkaar aan. Bestrijk het deeg om de zalm heen met losgeklopt ei. Vouw het deeg om de zalm heen en druk de randen aan.

DSC_1341_800x536

Leg de zalm met de naadkant naar benenden op een bakblik en bestrijk de bovenkant van het deeg met het overige ei. Kerf met een scherp mesje een ruitpatroon in het deeg.

DSC_1344_800x536

Bak de zalm 20-25 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat voor het aansnijden even iets afkoelen. Ik had nogal een breed stuk zalm dus heb ik ieder stuk zalm een keer doormidden gesneden.

Zalm en croûte (zalm verpakt in korstdeeg)

DSC_1428_800x536

Wij serveerden de zalm met gekookte krieltjes, omgehusseld met kruidenboter voor de vis, en wat broccoliroosjes en wortels.

DSC_1441_800x536Eet smakelijk!

Comments

  1. lya van gelder says:

    Hoi Annemiek,

    Heb hem gemaakt 2e Kerstdag
    en het was heerlijk.

    Dat wordt een blijvertje

    Groetjes Lya

  2. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Heerlijk heb dat ook wel gemaakt,
    Ook lekker op de borreltafel, bladerdeeg
    doorsnijden voor de kleine hapjes en
    nog een beetje grof zeezout erover.

Speak Your Mind

*