Zelf sushi maken

Zelf sushi maken

Ben jij ook gek op sushi en zou je het graag eens zelf willen maken? Doe dat dan gewoon! Het is goedkoper en smaakt veel lekkerder dan voorverpakte sushi uit de winkel en je kunt bovendien helemaal zelf bepalen wat je erin stopt.

Het makkelijkste is om de rijst ’s ochtends vroeg of een dag van tevoren al te maken. Niet omdat de bereiding ervan moeilijk of veel werk is, maar omdat de rijst koud verwerkt moet worden in de sushi. Zorg er wel voor dat de rijst tot gebruik goed is afgedekt, om te voorkomen dat hij uitdroogt. Wil je de sushi vullen met rauwe vis, bestel of koop deze dan bij de visboer en gebruik geen voorverpakte supermarkt vis. Vraag je visboer naar vis van sashimi kwaliteit. Deze vis is kraakvers en alleen van de allerbeste kwaliteit.

Ingrediënten voor ongeveer 24 stuks sushi

Voor de rijst
250 g sushi-rijst
6 el sushi-azijn
2 tl suiker
0,5 tl zout

Voor de sushi
0,5 komkommer of avocado
3-4 vellen nori
Tube Japanse of zaanse mayonaise
1 blikje krab met pootjes (op water), uitgelekt
Sesamzaadjes, licht geroosterd

Om erbij te serveren
Tube wasabipasta
Ingelegde gember
Japanse sojasaus voor sushi

DSC_2033_510x600

Verder nodig
Bamboematje of vershoudfolie

Bereiding
Volgens sommigen moet je sushi-rijst voor het koken eerst goed afspoelen met koud water, net zolang totdat het water helder is. Daarna ongeveer 30 minuten laten uitlekken zodat de rijst het water kan opnemen. Ik heb dit niet gedaan en kreeg uiteindelijk toch heerlijke sushi-rijst. De keuze is dus aan jou.

Snijd de komkommer en/of avocado in smalle, lange repen. Het hart van de komkommer, de zaadlijst, wordt niet gebruikt.

DSC_2037_772x600 DSC_2040_800x536

Doe de sushi-rijst met 350 ml koud water in een pan, roer even door en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de rijst heel zachtjes koken totdat het water is opgenomen, dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten. Roer de rijst af en toe even door. De rijst moet nog een ‘bite’ hebben en dus nog niet helemaal gaar zijn. Zet het vuur uit en leg een droge theedoek over de pan in plaats van een deksel. Laat de rijst 15 minuten staan, roer af en toe even door.

Als de rijst lauwwarm is verwarm je in een klein pannetje de azijn, suiker en het zout totdat de suiker en het zout zijn opgelost (niet laten koken!). Voeg de marinade toe aan de rijst en roer voorzichtig door. Door de marinade krijgt de rijst een heerlijke smaak én mooie glans.

DSC_2038_800x506

Laat de rijst volledig afkoelen.

Leg het bamboematje of vershoudfolie op het aanrecht en leg hierop een vel nori met de ruwe, matte kant naar boven. Verdeel de rijst erover, maar laat aan de bovenkant een rand van 1 cm vrij. Bestrooi de rijst met wat sesamzaadjes. Verdeel onderaan, over de gehele breedte van de rijst, een smal streepje mayonaise er leg hier de komkommer of avocado en het krabvlees (ik gebruikte voornamelijk de krabpootjes) op.

DSC_2041_800x600 Zelf sushi maken

Rol vanaf de onderkant de sushi – met behulp van het bamboematje of folie – zo strak mogelijk op. Bevochtig de nori aan de bovenkant en plak hiermee de sushirol dicht.

DSC_2049_795x600 DSC_2046_800x536

Snijd de sushi met een vlijmscherp mes in plakken en serveer met de sojasaus, gember en wasabi.

Zelf sushi maken

Eet smakelijk!

Comments

  1. Debby says:

    Wat fijn dat je dit recept er op heb gezet. Dit ga ik komend weekend maken.

  2. Ziet er goddelijk uit, ik moet dit ook nog gaan proberen dit jaar !

Speak Your Mind

*