Zoet & Zalig: carrot cake

Zoet & Zalig: carrot cake

Is het heel gek om een taart te bakken met worteltjes?

Vroeger dacht ik van wel. Maar mooi niet dus, want worteltaart, oftewel carrot cake, is verrukkelijk! Bovendien zorgen de smaakmakers kaneel en kruidnagel ervoor dat deze taart zich prima thuis voelt in de herfst. Is dit ook niet de perfecte taart voor pakjesavond? Die arme Amerigo kan toch de verleiding ervan onmogelijk weerstaan?

Het recept voor de taart komt uit Het Kookboek van Yotam Ottolenghi; ik ben fan van al zijn recepten. Deze carrot cake is de lekkerste die ik tot nu toe geproefd heb. Het cakegedeelte met wortel, walnoot en kokos is superluchtig van structuur, en helemaal niet droog. Samen met de fluweelzachte en zoete roomkaastopping is dit dan ook verwennerij die je niet mag missen!

Gebak voor 10 personen

Ingrediënten

  • 160 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • 1 groot ei
  • 1 eidooier
  • 200 g zonnebloemolie (let op, in grammen!)
  • 270 g fijne kristalsuiker
  • 60 g walnoten, grof gehakt
  • 60 g gedroogde geraspte kokos
  • 135 g wortelen, grof geraspt (ik gebruikte een zakje kant-en-klaar gesneden worteljulienne uit het koelvak van de AH)
  • 2 eiwitten
  • Een snufje zout

Glazuur

  • 175 g roomkaas, op kamertemperatuur (ik gebruikte 185 g Philadelphia roomkaas, aanrader!)
  • 70 g boter, op kamertemperatuur
  • 35 g poedersuiker
  • 25 g honing
  • 30 g walnoten, grof gehakt en licht geroosterd

Verder nodig
Ronde springvorm van 20 cm, vel bakpapier, elektrische handmixer (handige mixers vind je hier)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de springvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.

Zeef de bloem met bakpoeder, zuitveringszout en specerijen. Klop het ei en de eidooier door elkaar.

Klop de zonnebloemolie met de fijne kristalsuiker in een kom een minuut met de mixer. Voeg kloppend op lage snelheid het eimengsel toe. Meng er de walnoten, kokos en wortel door, gevolgd door het bloemmengsel. Meng niet te lang.

Klop met een schone mixer in een schone kom de eiwitten met het zout tot er stevige pieken ontstaan. Spatel het eiwitschuim in drie porties door het wortelbeslag, meng niet te lang.

Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart gaar in ongeveer 1 uur. Laat de taart in de vorm afkoelen en haal hem er dan pas uit.

Klop als de taart volledig is afgekoeld de roomkaas luchtig en glad. Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker en honing licht en luchtig. Spatel vervolgens beide mengsels door elkaar. Strijk het glazuur over de taart en bestrooi met de walnoten.

Zoet & Zalig: carrot cake
Worteltaart Ottolenghi-5472

Enjoy!

Bron: “Het Kookboek” van Yotam Ottolenghi

Comments

  1. Worteltaart is zoooo lekker!!! Deze ga ik zeker een keer maken!

    Ik wacht trouwens ook nog met smart op het recept voor de stroopwafeltaart, ik hoop dat je dat recept ook snel zal plaatsen 🙂

    • Dit recept voor worteltaart is echt the bomb Elisa! Snel maken dus. De stroopwafeltaart laat nog even op zich wachten, ik wil hem graag nog één keer maken om hem echt perfect te krijgen … 🙂

Speak Your Mind

*