Zoetzure gamba’s met gemende groenten van Lya

Zoetzure gamba's met gemende groenten van Lya

Dit heerlijke recept inclusief foto’s voor zoetzure gamba’s kreeg ik ingezonden door Lya van Gelder. Dit gerecht komt binnenkort zeker bij ons op tafel! Het woord is aan Lya:

Ingrediënten

Voor de zoet-zure saus

  • 2 dl sinaasappelsap
  • 5 cm verse gemberwortel, geschild en in plakjes gesneden van een 1/2 cm
  • 2 el ketchup
  • 2 el bruine suiker
  • 4 el rijstazijn
  • 2 el sojasaus
  • 2 el thaise vissaus (nam pla)
  • 2 tl maïzena

Voor de gamba’s

  • 500 gram rauwe gepelde gamba’s
  • 3 cm verse gember, geschild en geraspt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 rode peper, ontzaad en in reepjes gesneden

Verder nog

  • 1 rode ui, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 rode paprika’s, ontzaad en in repen gesneden
  • 200 gram peultjes of sugar snaps
  • 1 paksoi, in stukken gesneden
  • 1 blikje ananas, uitgelekt
  • 2 lente-uitjes, in ringen gesneden
  • sesamolie en zonnebloemolie

gesneden groenten 001_800x600

Verder nodig
steelpan, wok, keukenpapier, fijne rasp

Bereiding
Ik begin met de saus;

Sinaasappelsap en gember laten inkoken tot circa 1/2 dl. Gember eruit halen en de ketchup, bruine suiker en rijstazijn toevoegen. Roeren totdat de suiker gesmolten is. In een kommetje de sojasaus, vissaus en maïzena mengen en toevoegen aan de saus. Even doorroeren totdat de saus gaat binden.

Garnalensaus 001_800x600

Meng in een kom de gamba’s met knoflook, rode peper, gember en 1 el sesamolie. Dek af en laat minimaal 1 uur in de koelkast marineren.

Verhit de wok met 2 el zonnenbloemolie en roerbak de garnalen met marinade.

garnalen 001_800x600

Haal ze uit de wok en zet zolang opzij. Veeg de wok schoon met een stukje keukenpapier en voeg weer 1 el zonnebloemolie toe. Roerbak de groenten op de ananas en lente-ui na. Voeg dan de ananas, saus en garnalen toe en warm alles goed door.

garnalen 002_800x600

Zet het vuur uit en bestrooi tot slot met de lente-ui.

garnalen 004_800x600

Ik had de lente-ui wel in huis maar ben het helaas vergeten. Heb dit recept nogmaals gemaakt maar dan met kipfilet. Ook lekker. Wij hebben dit met mihoen gegeten maar kan ook prima met rijst.

Bron: Tip, september 2005

Comments

  1. Joys Paques says:

    Heb de saus gemaakt maar ik vind het veel te zuur van smaak mijn hele mond vertrok ervan. Precies gedaan zoals het er staat, jammer want het leek mij wel lekker.

    • Hoi Joys,

      Wat jammer om te horen!! Wellicht zou je een volgende keer de hoeveelheden voor de azijn kunnen halveren, dus twee eetlepels i.p.v. vier. Smaken verschillen en soms moet je even zoeken naar de verhoudingen die jezelf het lekkerst vindt.

      Als je nog eens een poging wilt wagen, ik ben erg benieuwd!

Speak Your Mind

*