Zuurkoolovenschotel

Zuurkoolovenschotel

Vandaag heb ik weer hartverwarmende winterkost voor jullie, namelijk een heerlijke zuurkoolovenschotel. Johan is dol op zuurkool en ik ben dol op ovenschotels, dus is deze combi voor ons ideaal. Door de toevoeging van zoete ananas zijn zelfs kinderen er dol op. Onze kleine kabouter heeft er in ieder geval heerlijk van zitten smullen! 

Hoofdgerecht voor 4 personen – 40 minuten + 40 minuten in de oven – geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels, geschild en grote exemplaren gehalveerd (houd 1 ongeschilde aardappel achter de hand)
  • 500 g zuurkool
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 125 g gerookte spekblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen, gekneusd
  • 1 groot blik ananasstukjes op siroop
  • 1 glas witte wijn
  • Halfvolle melk
  • Roomboter
  • Handje paneermeel, panko of zelfgemaakt broodkruim*

*Droog een paar sneetjes brood in de oven op 80 tot 100 graden, totdat ze droog aanvoelen. Laat ze afkoelen en maal fijn (voeg eventueel wat kruiden toe) in de keukenmachine.

Verder nodig
2 kookpannen met deksel, ovenschaal, zeef, fijne rasp, pureestamper

Bereiding
Leg de zuurkool in een zeef en spoel hem af met koud water, totdat het ergste zuur eraf is. Knijp de zuurkool goed uit.

Verhit een pan met wat olie en een klontje boter en fruit op laag vuur de ui, laurier, jeneverbessen en spekblokjes, totdat de ui zacht is. Voeg de zuurkool en ananasblokjes toe (zoveel als je zelf wilt) en roer door het ui en spekmengsel. Breng op smaak met wat versgemalen peper en blus af met de witte wijn. Laat de wijn verdampen en voeg dan een flinke scheut ananassiroop uit het blik toe. Doe de deksel op de pan en stoof de zuurkool op laag vuur, totdat hij heel zacht is. De kooktijd is afhankelijk van hoe zacht je de zuurkool wilt. Ik laat de zuurkool rustig enkele uren sudderen, maar een half uur volstaat ook. Voeg steeds opnieuw wat ananassiroop toe als de zuurkool bijna droog staat. Schil – als de zuurkool bijna goed is – de achtergehouden aardappel en rasp hem heel fijn boven de zuurkool. Roer hem door de zuurkool en stoof nog enkele minuten mee. Door de aardappel wordt de zuurkool fluweelzacht. Verwijder de laurierblaadjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de aardappels gaar, giet af en stamp ze fijn. Roer met wat melk en boter tot een smeuïge puree en breng goed op smaak met zout en peper.

Vet de ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem. Bedek met de zuurkool en tot slot de overige aardappelpuree. Bestrooi met het paneermeel en verdeel er wat kleine blokjes boter overheen.

Bak de schotel circa 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat de schotel voor serveren iets afkoelen.

Zuurkoolovenschotel

Eet smakelijk!

Comments

  1. Heel lekker! Wij hebben het gemaakt met vegetarische hamblokjes, ook een aanrader voor de vega’s onder ons. Volgende keer met spekjes. 🙂

  2. Jacqueline says:

    Heerlijk recept! Ik heb alleen wel 1000 gram zuurkool gebruikt. 500 gram is voor 4 eters aan de krappe kant.

  3. Hallo Annemiek,
    Zit even je recept van de zuurkoolschotel te bekijken. Ziet er smakelijk uit en ga er vanavond aan beginnen. Hoop alleen dat ik mijn wederhelft kan overtuigen van fruit in het eten. Daar is ze niet zo van. Mijn compliment voor het houden van de belofte. “Geschikt om in te vriezen”. Laat het je weten!!

    Fijne zondag.

  4. Kirsten says:

    Owww ananas jammie 🙂

Speak Your Mind

*