7x eten dat niet zo gezond is als je denkt

7x eten dat niet zo gezond is als je denkt

We laten ons regelmatig misleiden door slimme marketingtrucjes. In de supermarktschappen liggen namelijk allerlei producten die gezond lijken, maar dat eigenlijk niet zijn. Puur Figuur zet 7 voorbeelden voor je op een rij:

1. Fruitsap uit pak

Fruitsap uit pak lijkt gezond. Het is gemaakt van fruit en er zijn soms ook nog (synthetische) vitamines aan toegevoegd. Toch kan je deze pakken beter laten staan, ze zitten namelijk bomvol suiker. Ook 100% puur vruchtensap bevat veel suiker. Dit is dan wel natuurlijk vruchtensuiker, het is alsnog ongezond. Vooral als je zo’n grote hoeveelheid binnenkrijgt in vloeibare vorm, zonder de vezels die hele fruitstukken bevatten.

Een gezonder alternatief is een smoothie of water dat je op smaak brengt met stukjes fruit.

2. Vleesvervangers

We eten over het algemeen meer vlees dan nodig is, dus af en toe een dagje vegetarisch eten is een goed idee. Kies je op die  dagen voor een kant-en-klare vleesvervanger? Dan doe je er goed aan om de ingrediënten te controleren. Veel van deze vervangers zitten namelijk vol ongezonde ingrediënten. Je kan je stukje vlees dan beter vervangen met peulvruchten. Bijvoorbeeld een linzensoepje of zelfgemaakte linzenburgers.

3. Eiwitrepen

Eiwitten helpen je bij het afvallen, maar dat betekent niet dat alle eiwitrepen een goede keuze zijn. Bij een deel van deze repen is de marketing namelijk hun sterkste punt. Sommigen bevatten veel suiker. Of ze lijken juist gezond doordat ze geen of weinig suiker bevatten, maar bevatten wel ongezonde zoetstoffen. Kijk hier voor een duidelijk overzicht van ongezonde en gezonde zoetstoffen.

Als je op zoek bent naar een eiwitrijk tussendoortje dat echt gezond is, kan je beter een gekookt eitje of een handje noten nemen.

4. Light drankjes

Die ongezonde zoetstoffen gooien bij meer “gezonde” producten roet in het eten. Neem bijvoorbeeld light drankjes. Een sapje of frisdrank met een lekker zoete smaak, zonder de ongezonde suikers en de klap calorieën. Klinkt aantrekkelijk. Maar ook hierbij kom je vaak bedrogen uit doordat je ongezonde zoetstoffen binnenkrijgt.

Drink liever een kop thee, een smoothie of fruitwater.

5. Bewerkte producten met minder vet

Producten worden soms aantrekkelijker gemaakt door op de verpakking te vermelden dat ze minder vet bevatten. Maar vet geeft het product juist vaak een lekkere smaak en structuur en dat moet dus opgevangen worden door een ander ingrediënt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het product wel minder vet bevat, maar meer suikers. Minder vet betekent dus lang niet altijd dat het product in zijn geheel gezonder is.

Vaak gaat het hierbij om sterk bewerkte producten. Oftewel producten met een lange ingrediëntenlijst, waarbij je vaak geen idee hebt wat het allemaal betekent. Deze kan je over het algemeen beter vermijden. Kies liever voor echt en puur eten.

6. Glutenvrije producten

Begrijp ons niet verkeerd: er zijn heel veel gezonde glutenvrije producten. Er is ook zeker niets mis met glutenvrij eten. Waar het echter misgaat, is dat sommige mensen denken dat alle glutenvrije producten gezond zijn. En dat is lang niet altijd het geval. Er zijn bijvoorbeeld ook allerlei glutenvrije broodproducten, koekjes en gebakjes te vinden, die juist meer ongezonde ingrediënten bevatten dan de reguliere varianten met gluten.

Eet je speciale glutenvrije producten? Ga er dan niet zomaar vanuit dat ze gezond zijn. Controleer altijd de ingrediëntenlijsten en ga ook hierbij weer zoveel mogelijk voor puur en echt eten.

7. Ahornsiroop

Nog een product dat zeker niet ongezond hoeft te zijn: ahornsiroop. In principe is er niets mis met deze siroop. Het is een ongeraffineerde siroop waarin nog wat vitaminen, mineralen, enzymen en antioxidanten te vinden zijn. Op zich een prima product als je het met mate gebruikt.

Waar het hierbij misgaat, is dat er het misverstand bestaat dat het zo’n gezonde suikervervanger zou zijn, dat je er flinke hoeveelheden van kan gebruiken. Waardoor bijvoorbeeld koekjes waar een kopje ahornsiroop in verwerkt is, gezien worden als gezonde suikervrije koekjes. Dat is zeker niet terecht, want het blijft gewoon een vorm van suiker, die ook een ongezonde invloed op je bloedsuikerspiegel en gewicht kan hebben.

Laat je niet misleiden door gezond ogende producten

Blijf altijd kritisch en ga niet af op gezond ogende verpakkingen of aantrekkelijke claims. Er zijn namelijk tal van producten die gezond lijken, maar dat eigenlijk niet (helemaal) zijn. De 7 voorbeelden uit dit artikel zijn maar een klein deel hiervan.

Puur Figuur is een website die wordt gerund door een team van enthousiaste, deskundige coaches en schrijvers. Hun doel is om mensen van de beste gezondheidsadviezen te voorzien. Elke maand deelt Puur Figuur een leuk, inspirerend en informatief artikel op KL dat gerelateerd is aan een gezonde levenstijl. 

Geen categorie

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde