Aardappelgratin met truffelroom

Deze aardappelgratin met truffelroom is één van mijn — velen — guilty pleasures. Ik kan met gemak de hele schaal opeten, zonder blikken of blozen. Maar veel liever deel ik hem met man- en dochterlief. Dat is pas echt genieten!

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 750 g vastkokende aardappels
  • 1 à 2 el truffelpesto naar smaak
  • 400 ml room
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout uit de molen
  • Beetje boter om de ovenschaal in te vetten
  • Eventueel wat verse bieslook of peterselie voor garnering

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet de ovenschaal in met boter. Halveer het knoflookteentje en wrijf de opengesneden knoflook over de beboterde binnenkant van de ovenschaal.

Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes. Probeer de plakjes allemaal in dezelfde dikte te snijden, zodat ze dezelfde bereidingstijd hebben. (Je kunt dit ook met een keukenmachine doen.) Verdeel 1/3 van de aardappelschijfjes in de ovenschaal en bestrooi met zout en peper. Herhaal deze handeling totdat alle aardappelschijfjes op zijn. Klop de truffelpesto los met de room en wat zout en peper. Schenk de pestoroom over de aardappelschijfjes.

Bak 45 minuten in de oven, of totdat de aardappels gaar zijn en de bovenkant goudbruin is.

Eet smakelijk!

Ovenschotels, Themarecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, Kerstrecepten, Paasrecepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Bijgerechten, Aardappelrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(5 stemmen)
12 reacties

Deel je liefde

  1. Hoi Annemiek, ik wil dit graag maken als bijgerecht voor kerst. Nu maakt iedereen van de familie iets en is de ovenplanning nogal krap. Is het mogelijk om dit van tevoren te maken en dan nog even op te warmen? Bedankt alvast voor je reactie en ga zo door met alle lekkere recepten!

    1. Hoi Lisette, dat kan hoor. Wel even afdekken met alufolie als je hem opnieuw opwarmt. Enjoy!

  2. Janny

    Thnx Annemiek, wat een overhéérlike aardappelsalade!
    # opperdoezen?

    1. Bedankt voor je reactie Janny, leuk om te horen! 🙂

  3. Ellen

    Ziet er heerlijk uit! Kan dit ook met voorgekookte aardappelschijfjes? Ik ben namelijk een luie huisvrouw ?

    1. Ja hoor Ellen, dat kan. Ik vind het zelf wel minder lekker omdat voorgesneden aardappelschijfjes veel dikker zijn gesneden.

  4. Renate

    Hallo Annemiek, ik heb zoveel meer plezier in koken met jouw website als mijn houvast. Iedereen smult aan tafel. Geen kookboek meer nodig:)
    Kun je een foto plaatsen van de truffelpesto? Ga zo door??
    Groet, Renate

    1. O superleuk om te horen Renate! Een foto van de truffelpesto staat hierboven. Rechts in het midden van de collage. Als je op de foto klikt zie je een uitvergroting.

  5. Henriette49

    Oh Annemiek, dit klinkt ook weer heerlijk. Ik heb vanmiddag je eiersalade gemaakt. Jammie, smaakt echt lekker. En zo klaar!

    Lieve groet, Henriëtte

    1. Leuk om te horen Henriëtte! 🙂

    2. elzemarie

      Hallo, zou dit ook met een andere truffel saus kunnen? de truffelpesto is hier in de buurt helaas overal uit het assortiment. groetjes elzemarie

      1. Ja hoor, je kunt ook andere truffelpesto of truffeltapenade gebruiken.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde