Alles wat je wilt weten over de aardappel

Alles wat je wilt weten over de aardappel

Met aardappel kun je alle kanten op. Of ze nou gekookt, gebakken, gestampt of gefrituurd zijn, we krijgen er geen genoeg van! De aardappel is een knolgewas met relatief veel koolhydraten en vezels, alsmede vitamine C, vitamine B6, kalium en mangaan. De voedingsstoffen kunnen variëren, afhankelijk van het type aardappel en de kookmethode. 

Vastkokende of kruimige aardappel?

Je hebt vastkokende of kruimige aardappels. Welke je gebruikt hangt af van waarvoor je ze wilt gebruiken. Vastkokende aardappels behouden hun vorm tijdens het koken en kruimige aardappels vallen tijdens het koken uit elkaar. Ik gebruik vastkokende aardappels voor het maken van ovenschotels met voorgekookte aardappelschijfjes, aardappelsalade of gebakken aardappels. Kruimige aardappels zijn ideaal voor het maken van stamppot, aardappelpuree, of om frietjes van te maken.

Hoe kan ik aardappels het beste bewaren?

Aardappels kunnen niet tegen vocht, dan gaan ze rotten. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele, droge en donkere plek zoals bijvoorbeeld een kelder. De beste temperatuur om aardappels te bewaren is tussen de 8 en 10 graden. In de winter kun je aardappels dus prima buiten in de schuur bewaren. Bewaar aardappels bij voorkeur in een aardappelbox; deze staat op poten en is voorzien van luchtgaten, zodat de aardappels droog blijven. Aardappels die op een goede manier bewaard worden blijven wel 2 tot 3 weken goed. Eventuele bruine of groene plekjes of uitlopers op de aardappel kun je wegsnijden, daarna kun je de aardappel nog gewoon eten. Aardappels die slap aanvoelen, veel groene plekken hebben, beschimmeld zijn of zuur ruiken kun je beter wegdoen. Deze zijn niet meer goed.

Kun je aardappels invriezen?

Ja, dat kan. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes of blokjes. Blancheer ze 4 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water en koel ze snel af in een kom met koud (ijs)water. Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in. Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.

Hoe kook je aardappels?

Afhankelijk van de bereiding schil je de aardappels of niet. Nieuwe oogst aardappels hoef je niet te schillen. Het schilletje is zo dun dat je hem kunt eten. Aardappels met een dikke of oudere schil, schil ik voor het koken altijd. Boen of was de aardappels, of schil ze en snijd in evengrote stukken zodat ze tegelijk gaar zijn. Kook de aardappels gaar in een afgesloten pan met bodempje water, ze hoeven net niet helemaal onder te staan. Ik voeg zelf altijd een snufje keukenzout toe aan het kookwater om de aardappels een lekkere smaak te geven, maar je kunt het zout ook prima achterwege laten.

Naast koken kun je aardappels ook roosteren in de oven, poffen, bakken en frituren. Als je het lekker vind kun je bij een andere bereiding dan koken de schil laten zitten.

Meer inspiratie nodig? Bekijk hier alle aardappelrecepten!

Geen categorie

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde