Aspergeschotel met ham en kaas

Aspergeschotel met ham en kaas

Vroeger was ik helemaal niet zo dol op witte asperges, maar nu kan ik er geen genoeg van krijgen. Ik denk dat het zo’n groente is die je moet leren eten, of die je leert waarderen als je ouder wordt. Hoe dan ook, ze zijn nu volop verkrijgbaar en dus experimenteer ik er naar hartelust op los. Ik heb schade in te halen! 😉

Dit keer maak ik een lekkere ovenschotel waar ik het witte goud in verwerk. Deze aspergeschotel met ham en kaas kun je ’s ochtends of zelfs een dag van tevoren al maken, zodat je hem ’s avonds alleen nog maar de oven hoeft in te schuiven. Serveer met wat krieltjes of pasta en geniet! 

Hoofdgerecht voor 2 hongerige personen

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 75 g ham (vleeswaren), in reepjes gesneden
  • 3 eieren, hardgekookt en grof gehakt
  • 50 g ongezouten roomboter
  • Paar takjes platte peterselie, fijngehakt
  • 60 geraspte kaas (paneermeel kan ook als je niet van kaas houdt, je hebt dan wat extra vlokjes boter nodig om op de paneermeel te leggen)

Aspergeschotel met ham en kaas

Verder nodig
Ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in.

Snijd circa 1,5 cm van de onderkant van de asperges af en schil de asperges rondom met een aspergeschiller. De afgesneden aspergestukjes en schillen gebruik je verder niet meer, maar kun je wel bewaren om bouillon van te trekken voor aspergesoep.

Kook de asperges in een ruime pan met licht gezouten water beetgaar — dit duurt circa een minuut of acht. Haal ze uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier of een theedoek om uit te lekken.

Leg de asperges naast elkaar in de ovenschaal en verdeel de ham erover. Doe de eieren in een kom. Smelt de boter afgedekt in de magnetron op de ontdooistand (anders gaat het te hard), totdat hij net gesmolten is. Roer de boter door de eieren, samen met de peterselie. Breng op smaak met wat zout en peper. Verdeel over de asperges. Bestrooi met geraspte kaas en bak 30 minuten in de oven, of totdat de kaas goudbruin is.

Tip

In plaats van ham kun je ook gerookte zalm gebruiken!

Lenterecepten, Ovenschotels, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Bijgerechten, Groente recepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(22 stemmen)
7 reacties

Deel je liefde

  1. Pioen55

    Dit eten wij echt heel veel zeker 2/3 keer per week. Moeten er nu nog van genieten want straks zijn er geen asperges meer. Een heerlijk recept?

  2. Henny

    Dit was heerlijk! Gemaakt in Tampa, Florida. De asperges waren dunner en waarschijnlijk uit Zuid Amerika, en wat meer werk wat betreft schillen maar absoluut the moeite waard. Thank you!

    1. Hoi Henny, wat leuk om te horen dat het heeft gesmaakt! Woon je in Floriada en ben je daar op vakantie?

  3. Helena

    Vanavond gemaakt. Super gemakkelijk en over heerlijk. Zelfs mijn zoon van 16 die heel kieskeurig is, heeft zitten smullen. Toppie!

    1. Goed om te horen Helena! 🙂

  4. Kitty

    Gisteravond gemaakt. Was vergeten ham te halen, maar had nog wel gerookte kipfilet in huis. Smaakte daarmee ook heerlijk. Geslaagd dus.

    1. Leuk om te horen Kitty! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde