Bami met witte kool, ketjap en gebakken eieren

Bami met witte kool, ketjap en gebakken eieren

Mijn man zijn twee meest aller, aller, ALLER favoriete gerechten (waar je hem dus echt ’s nachts voor kunt wakker maken) zijn zuurkool – geserveerd met honing-mosterd beenham, rookworst, spekjes en fluweelzachte aardappelpuree – en bami. Tja… een echt Hollandse jongen dus. Deze bami met witte kool, ketjap en gebakken eieren is een variant op mijn favoriete basisrecept bami goreng, die ik meestal serveer als onderdeel van een zelfgemaakte rijsttafel. Deze wat meer gevulde variant kun je echter uitstekend serveren als volwaardig hoofdgerecht.

Ingrediënten

  • 400 g bami
  • 1/2 witte kool, in smalle repen gesneden
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 6 plakjes ontbijtspek of bacon, opgerold en in smalle repen gesneden
  • 1 mespuntje trassie
  • 1 flinke tl sambal manis (zoete sambal)
  • 1 kippenbouillonblokje, verkruimeld
  • Ketjap manis
  • 5 eieren
  • Olie

DSC_2041_800x547

Verder nodig
Grote koekenpan, kookpan voor de bami en kleine kookpan voor de eieren

Bereiding
Kook de bami volgens de omschrijving op het pak, spoel af met koud water en roer los met wat olie. Zet opzij.

Breng een pannetje met water aan de kook en voeg de eieren toe. Kook ze circa 8 minuten, ze moeten hard zijn, maar de dooier nog smeuïg. Spoel de eieren direct af onder de koude kraan en pel ze. Verhit een grote koekenpan, of hapjespan met wat olie en bak de eieren rondom, totdat ze beginnen te kleuren. Schep ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier fruit op laag vuur de ui, knoflook, ontbijtspek, sambal, trassie en bouillonblokje, totdat de ui zacht is. Zet het vuur hoger en voeg de witte kool en een scheutje water toe. Smoor de witte kool, totdat hij zacht is.

DSC_2061_800x549

Roer de bami erdoor en breng verder op smaak met een scheutje ketjap. Verwarm op laag vuur, totdat de bami door en door warm is. Serveer de bami met de gebakken eieren en eventueel (om het feest compleet te maken) gefrituurde uitjes, seroendeng, augurken, kroepoek en sambal, maar dit hoeft natuurlijk niet per se. 🙂

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Winterrecepten, Indische recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(8 stemmen)
6 reacties

Deel je liefde

  1. All time favorite hier in huis😋. Ik gebruik alleen katenspek ipv gewone spek, gewoon iets makkelijker met snijden ;). Laatst had ik geen witte kool maar spitskool in huis, deze was net zo lekker ❤️

  2. Martine

    Hoi! Heb je de eieren alleen in olie gebakken of ook nog kruiden? Aangezien t ik wat kleur op de eieren zie op de foto.

    1. Hoi Martine, ik heb geen kruiden gebruikt, de kleur is van het bakken.

  3. Debbie

    Waanzinnig snel te maken en goed op smaak. Leuk om allerlei kleine bijgerechtjes bij te zetten 🙂

  4. Karin van eindhoven

    Super lekker is de bami met witte kool.de pan was zo leeg!

    1. Altijd leuk om te horen Karin! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde