Basisrecept meringue

Basisrecept meringue

Dit basisrecept voor meringue moet iedereen in huis hebben. Meringue zijn gedroogde schuimpjes gemaakt van stijfgeslagen eiwit en suiker. Ze zijn heerlijk om zo te eten, maar ze zijn ook de basis voor tal van zoete heerlijkheden zoals bijvoorbeeld eton mess, of deze feestelijke paas pavlova’s (recept deel ik volgende week)!

Voor circa 15 meringues

Ingrediënten

  • 5 eiwitten (ca. 150 g)
  • 240 g fijne kristalsuiker
  • 1 el aardappelzetmeel of maizena
  • 1 el witte wijnazijn

Verder nodig
Keukenmachine, of elektrische handmixer

Bereiding
Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Splits de eieren en let op dat er geen eidooier bij het wit komt — je kunt het eiwit dan niet meer stijfkloppen. De eidooiers heb je voor dit recept niet nodig, maar kun je gebruiken voor een ander recept.

Roer het aardappelzetmeel en de azijn in een kommetje door elkaar. Klop de eiwitten stijf met de handmixer in een vetvrije kom. Voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe. Klop verder totdat het eiwit glanst en stevig is. Klop tot slot het zetmeelpapje erdoor.

Schep circa 9 tot 11 hoopje eiwitschuim op het bakblik. Strijk de bovenkant een klein beetje glad met de achterkant van een lepel. Bak de meringues circa 2,5 tot 3 uur in de oven, of totdat ze mooi gedroogd zijn. Controleer halverwege de baktijd of de meringues niet kleuren (het is mooi als ze wit blijven).

Haal de meringues uit de oven en laat volledig afkoelen. Bewaar de afgekoelde meringues tot gebruik in een luchtdichte zak.

Enjoy!

Basisrecepten, Wereldgerechten, Zoete keuken, Franse recepten, Zoete recepten, Dessert, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
7 reacties

Deel je liefde

  1. Paula Bennink

    Oh, vraagje toch nog: Verwarm de oven voor op 100 graden. Verderop schrijf je, zet de temperatuur terug naar 100 graden. Dan zou je verwachten dat er ergens tussenin de temperatuur verhoogd zou zijn, of dat de begintemperatuur hoger ligt.

    1. Hoi Paula, bedankt voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast. 🙂

  2. Paula Bennink

    Ik gebruik altijd eiwit uit een flesje, o.a. te koop bij AH, vandaar blij met het opgegeven gewicht, scheelt mij rekenen. ? Ken ook de pavlova met azijn niet en ga zeker proberen. Bedankt weer!

    1. Azijn zorgt er mede voor dat het eiwit mooi gaat glanzen. Eiwit uit een flesje is inderdaad ook makkelijk om te gebruiken, dan houd je ook geen eidooiers over.

  3. Winny

    Nog nooit wiite wijnazijn gebruikt bij het maken van merinques,.
    Als ik 1 grote merinque maak. Kan dit dan een dag tevoren?
    En hoe moet ik deze bewaren, dat het knapperig blijft?

    1. Ja hoor, dat kan. Je moet hem na het afkoelen wel bewaren in een luchtdichte zak anders wordt hij zacht.

  4. Mirte

    Al heel vaak meringues gemaakt maar nog nooit met gebruikmaking van witte wijnazijn, maar we gaan het zeker eens proberen. Altijd een goed idee om te maken als je eiwit over hebt.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde