Bistecca alla Fiorentina

Al jaren stond het gerecht Bistecca alla Fiorentina op mijn lijstje om zelf te maken: een grote t-bone steak van de Italiaanse Chianina rund die gegrild wordt op een houtskoolbarbecue. Omdat het gerecht zijn oorsprong vindt in Florence zie je het vooral in Toscane – waar wij nu zitten – veel op de menukaart staan. Vooral manlief is er dol op.

Toen ik afgelopen week tijdens het boodschappen doen hier in de Italiaanse supermarkt en zelfs in de campingwinkel grote stukken Bistecca Fiorentina zag liggen, vond ik dat het tijd was.

De echte Bistecca alla Fiorentina wordt bereid op een barbecue met smeulende kooltjes, maar die heb ik hier op de camping helaas niet tot mijn beschikking. Gelukkig lukt het ook op de gasbarbecue die bij onze caravan staat. De Bistecca Fiorentina die ik bereidde was 800 gram en geserveerd met wat bijgerechten (zie onderstaande tip) groot genoeg om met z’n drieën van te eten.

Wereldgerecht, Thema recepten, Seizoen, Vleesrecepten, Barbecuerecepten, Italiaanse recepten, Mannenvoer, Zomerrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 Bistecca Fiorentina of (in Nederland) t-bone steak van circa 2,5 tot 3 cm dik, tussen de 650 en 850 gram
  • Olijfolie
  • Zout en peper uit de molen

Verder nodig

  • Barbecue (een kolenbarbecue heeft de voorkeur)
  • Eventueel een kerntemperatuurmeter

Serveer dit gerecht met wat gegrilde groenten en aardappel van de barbecue en eventueel een salade.

Bereiding

Haal de vlees een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Steek de barbecue aan.

Wrijf het vlees in met wat olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Als je een kerntemperatuurmeter gebruikt dan steek je deze in het dikste deel van het vlees. Grill het vlees aan beide kanten goudbruin en gaar. Als de thermometer een kerntemperatuur aangeeft van 50 graden in de Bistecca Fiorentina rosé vanbinnen. Als je net als ik geen thermometer bij de hand hebt dan is het vlees rosé wanneer de vleessappen eruit komen lopen. Haal het vlees van de barbecue en leg op een snijplank. Laat minstens 5 minuten rusten voordat je hem in plakken snijdt. Als je het vlees direct aansnijdt lopen alle vleessappen eruit en wordt je vlees droog.

Snijd het vlees in plakken (ik vind het lekker als de plakken niet te dik gesneden zijn). Besprenkel met wat olijfolie en eventueel wat extra zout en peper.

 

 

 

 

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Bas

    Ziet er goed uit. Ik ga eens op zoek naar een bistecca Fiorentina

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin