Blauwe bessen clafoutis

Ben je weleens in Frankrijk op vakantie geweest? Dan ken je ongetwijfeld het dessert clafoutis. Een soort dikke pannenkoek gevuld met kersen. In Frankrijk noemen ze een variant met ander fruit dan kersen een flaugnarde, maar ik noem dit lekker eigenwijs een blauwe bessen clafoutis. Gebruik je liever ander fruit? Dat kan ook! Zo maakte ik ook al pruimen clafoutis, maar je kunt ook perzik, frambozen of bramen gebruiken. Hoe je het ook wilt noemen, het is een heerlijk nagerecht om met meerdere mensen van te genieten! 

Menu, Seizoen, Wereldgerecht, Dessert, Franse recepten, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 500 g blauwe bessen
  • 4 eieren
  • 100 g poedersuiker + 2 el extra
  • 100 g bloem
  • 100 ml slagroom
  • 300 ml melk
  • 1 tl vanille-extract (Kirsch is ook lekker)
  • Roomboter om in te vetten

Verder nodig

  • Ronde, ondiepe quichevorm 28 cm.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de taartvorm in met boter en bestrooi de bodem en randen met 2 eetlepels poedersuiker.

Was de blauwe bessen, laat ze goed uitlekken en verdeel ze over de taartvorm.

Doe de eieren en poedersuiker in een kom en klop met de garde tot een luchtig mengsel. Voeg geleidelijk de de bloem toe en klop op lage stand door het mengsel. Giet langzaam de room, melk en vanille-extract erbij en roer tot een glad beslag.

Giet het beslag voorzichtig over de blauwe bessen. Schuif de taartvorm in het midden van de oven en bak 60 minuten, of tot de clafoutis stevig en goudbruin is (bij mij duurde het iets langer tot hij stevig was). Bestrooi direct met poedersuiker en serveer lauwwarm, dan is hij het lekkerst.

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Astrid

    Ik heb dit recept gemaakt, de smaak is goed. Mijn probleem is, ik vind het waterig smaken en erg nat, kloppen de verhoudingen wel, moet er niet meer bloem bij bv 150gr of minder vocht. Hoor graag van je

    1. Hoi Astrid, bedankt voor je opmerking! Ik heb het recept nog iets aangepast want hij was bij mij ook iets aan de natte kant. Heb de bloem nu verhoogd naar 100 gram, dan zou het goed moeten zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin