Chocoladetaart van Rudolph

Chocoladetaart van Rudolph

Naast appeltaart is chocoladetaart mijn favoriete gebak. Je mag me er ’s nachts voor wakker maken! In mijn eeuwige zoektocht naar de ultieme chocoladetaart heb ik in de loop der jaren verschillende recepten uitgeprobeerd. Eigenlijk heb nog nooit een vieze chocoladetaart geproefd, maar dat zegt waarschijnlijk meer over mij, dan over de recepten. Zolang ergens een flinke dosis chocolade in verwerkt is, hoor je mij niet klagen!

Het recept voor deze chocoladetaart vond ik op 24kitchen (hij heet daar chocolade-fudgetaart) en is van tv-kok Rudolph van Veen. Ik heb al vaker recepten gemaakt van Rudolph en ben fan. Ook deze chocoladetaart is weer een topper. Hij is heel makkelijk om te maken en superlekker!

Je kunt deze taart, goed afgedekt, wel een week bewaren in de koelkast. Ik vind hem zelfs lekkerder smaken als hij al wat langer staat.

Ingrediënten

Voor de chocoladecake

  • 300 ml water
  • 90 g cacaopoeder
  • 250 g bloem
  • 500 g suiker
  • 3 g zout
  • 2 zakjes bakpoeder à 16 gram
  • 1 tl vanille-extract (Rudolph gebruikt het merg van 1 vanillepeul)
  • 350 ml karnemelk
  • 130 g zonnebloemolie (Rudolph gebruikt arachideolie)
  • 3 eieren
  • 3 el whiskey of rum (Optioneel: dit wordt in het oorspronkelijke recept niet gebruikt, maar ik besprenkelde de warme chocoladecake na het bakken met whiskey. Hierdoor wordt de cake extra smeuïg!)

Voor de chocoladecrème

  • 250 g ongezouten roomboter
  • 300 g poedersuiker
  • 200 g pure chocolade (cacaogehalte van min. 70%)
  • 2 el cacaopoeder
  • 100 g crème fraîche

Verder nodig
3 springvormen van 24 cm doorsnede (ik gebruikte 3 boterkoekvormen), boter om in te vetten, 3 vellen bakpapier

Bereiding
Breng in een pannetje het water aan de kook en los de cacao erin op. Laat afkoelen.

Meng in een kom de bloem, suiker, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg de vanille-extract, karnemelk, zonnebloemolie en de eieren toe en klop door het beslag. Roer nu ook het cacaomengsel door het beslag. Laat het beslag een uur rusten.

Vet de boterkoekvormen in met boter of olie en bekleed de bodems met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden. Verdeel het beslag over de 3 bakvormen en bak 50 minuten in de oven.

Snijd de zijkant van de taarten rondom los met een mes en stort de bakvormen ondersteboven op een vel bakpapier. Trek het velletje bakpapier aan de onderkant van de taart eraf. Besprenkel de taartbodems eventueel met whiskey of rum en laat ze volledig afkoelen.

Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt au bain-marie. Klop met een mixer de boter en poedersuiker tot een zacht en luchtig mengsel. Voeg de gesmolten chocolade, cacaopoeder en crème fraîche toe en klop 4 minuten verder, totdat je een gladde crème hebt.

Besmeer een taartbodem met een laagje chocoladecrème (niet te dik, anders houd je niet genoeg over voor de rest van de taart) en leg de tweede taartbodem erbovenop. Besmeer opnieuw met een laagje chocoladecrème en dek af met de derde taartbodem. Bestrijk de boven- en zijkant van de taart met de overige chocoladecrème.

Het is handig om de taart in twee (of zelfs 3) fases af te smeren. Breng eerst rondom een dun laagje chocoladecrème en laat opstijven in de koelkast. Met dit eerste laagje kun je alle oneffenheden in de taart wegwerken. Werk daarna de taart strak en glad af met de overige crème.

Chocoladetaart van Rudolph

Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 4 uur opstijven.

Als je de boven- en zijkanten van de taart wilt garneren, doe dit dan voordat je de taart in de koelkast zet, als de crème nog zacht is. Je kunt de taart garneren met bijvoorbeeld hagelslag, M&M’s, restjes fijngemalen chocoladecake (dit doet Rudolph), of chocoladekrullen.

Chocoladetaart van Rudolph

Enjoy!

Zoete recepten, Chocoladerecepten, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(6 stemmen)
13 reacties

Deel je liefde

  1. rowan

    de crème lukt mij niet goed. je blijft de structuur van de poedersuiker erg proeven. ook wordt het niet een zachte creme maar een vrij harde stevige massa. kunt u mij hier bij helpen?

    x

  2. Elsbeth

    De taart is eeeeerg lekker maar wel erg machtig. Voor hoeveel personen is de taart geschikt en hoeveel kcal pp? En zijn sommige ingrediënten te vervangen zodat de taart een “lightere” variant wordt?

  3. sarah

    De taart was erg lekker! Maar kan je nog even zeggen hoeveel gram bakpoeder jij gebruikt? Er zijn zakjes van 15 gram en van 40 gram…

    Alvast bedankt!

    1. Hoi Sarah, ik heb het erbij gezet! 🙂

      1. sarah

        Bedankt!

  4. Calimeroke1

    Zou je ook 1 taart kunnen bakken en nadien in 3 lagen snijden?

    1. Dat lijkt me geen probleem.

      1. Lotte

        Hoi,

        Mij lukt juist het cake gedeelte niet. Het is telkens niet gaar terwijl ik het expres in 3 delen in de oven gedaan heb.. tips?

        Groetjes Lotte

        1. Hoi Lotte, als het nog niet gaar is moet je het langer in de oven laten. Elke oven werkt anders dus het kan zijn dat het in jouw oven 5 tot 10 minuten langer nodig heeft.

      2. Paula Bruines

        Hoi Annemiek, bij 1 taart ,ipv 3 lagen, in een vorm van 18 of 24 cm. Hoeveel baktijd zou je adviseren?

        1. Hoi Paula, beslag is teveel voor vorm van 18, dus zou dan 24 cm nemen. Exacte baktijd durf ik niet te zeggen omdat ik hier geen ervaring mee heb. Wel zal het langer duren voordat de cake gaar is omdat hij nu veel hoger is. Ik schat zo’n 65 minuten op 170 graden.

  5. Anne

    Kun je de taart een dag eerder ook al helemaal afmaken met de crème er op? Of is het beter om de taart op de dag zelf af te smeren?

    1. Dat kan zeker Anne, ik vind de taart zelfs lekkerder als hij al een dag, of zelfs een paar dagen, oud is. 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde