Courgettebrood met feta en zongedroogde tomaat

Zin om te bakken maar liever hartig dan zoet? Dit courgettebrood met feta en zongedroogde tomaat is een aanrader. Snijd de cake in plakken als hij nog warm is en serveer als hapje of voorgerecht met (licht gezouten) roomboter, of neem een een plak mee als snack voor onderweg.

Menu, Seizoen, Thema recepten, High tea recepten, Picknick, Zomerrecepten, Lunch, Voorgerecht, Voor bij de borrel

Ingrediënten

  • 1 grote courgette, grof geraspt
  • 125 g feta, grof verkruimeld
  • 3 à 4 zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt en fijngesneden
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 1 takje rozemarijn, alleen de blaadjes heel fijngehakt
  • 250 g bloem
  • Zout en peper uit de molen
  • 10 g (wijnsteen)bakpoeder
  • 75 ml zonnebloem- of koolzaadolie
  • 85 ml melk
  • 2 eieren

Verder nodig

  • Cakevorm
  • Bakpapier
  • Bakspatel
  • Garde

Bereiding

Verwarm de oven voor op 185 °C. Vet de bakvorm in met boter of olie en bekleed met bakpapier.

Roer in een ruime kom de bloem, een snuf zout, een flinke draai versgemalen peper en het bakpoeder door elkaar. Voeg de courgette, feta, zongedroogde tomaat en kruiden toe en roer door elkaar.

Klop in een andere kom de olie, melk en eieren tot een glad mengsel. Voeg het eimengsel toe aan het bloemmengsel en spatel door elkaar tot alles goed gemengd is.

Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.

Bak in het midden van de oven in 45 tot 50 minuten gaar. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker kleurt.

Haal uit de oven en laat 10 minuten rusten. Stort de vorm voorzichtig op een rooster en laat verder afkoelen.

Courgettebrood met feta en zongedroogde tomaat

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Lieke

    Gisteren courgettebrood gebakken. Het heeft anderhalf uur in de oven gestaan, waarvan het laatste kwartier op hetelucht, om het brood gaar te krijgen. Nadat het uit de oven kwam zakte het brood in.
    Het brood smaakt prima, alleen vast en klef van binnen. Het lijkt of er te veel vocht in het deeg zit, waardoor het zo slecht gaar werd. Wat kan ik de volgende keer anders doen om dit te voorkomen?

    1. Hoi Lieke, als de binnenkant klef is vanbinnen is de cake nog niet gaar, daarom zakt hij ook in. Ik zou als tip geven om hem de volgende keer langer in de oven te laten staan. Bij mij was de cake na 45 minuten goed maar elke oven werkt anders. Het kan dus goed zijn dat hij bij jou wat langer in de oven moet.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin