De lekkerste croque-monsieur ooit!

Dit is zonder twijfel mijn meest favoriete lunchgerecht: de croque-monsieur. De combinatie van romige bechamelsaus, knapperig geroosterd brood, ham en zacht gesmolten kaas is hemels! Hoewel dit gerecht meestal als lunch wordt gegeten, zou je het zelfs als hoofdgerecht kunnen serveren. Geef er dan een lekkere salade of kom soep bij en je bent helemaal klaar. Bechamelsaus die overblijft, kun je gewoon bewaren voor de volgende dag. 

Lunchgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

  • 4 sneetjes casinobrood
  • 2 plakken ham
  • Stukje kaas, in plakjes en een handje geraspt
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 300 ml melk
  • Zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter in een pannetje, maar laat hem niet kleuren

Voeg als de boter gesmolten is, de bloem toe en roer met een garde goed door. Blijf een paar minuten roeren om de bloem te garen. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe, totdat je een gladde en dikke saus hebt (hij moet dik genoeg zijn om op een sneetje brood te blijven liggen). Breng op smaak met zout en peper.

Leg een vel bakpapier op een bakblik en leg hier het brood op. Beleg een boterham met ham, plakken kaas en verdeel er wat bechamelsaus over.

DSC_1178_800x536

DSC_1180_800x536

Leg de tweede boterham erop en bedek deze weer met wat bechamelsaus.

DSC_1183_800x536

Strooi er wat geraspte kaas over en bak ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

De lekkerste croque-monsieur ooit!

De lekkerste croque-monsieur ooit!

De lekkerste croque-monsieur ooit!

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Franse recepten, Lunchrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(10 stemmen)
14 reacties

Deel je liefde

  1. Annemiek kun je dit gerecht een paar uur van te voren klaar maken.
    Voordat het de oven in gaat?
    Zodat ik meer tijd aan de gasten kan besteden.
    Gr. Ria

    1. Ja hoor Ria, dat kan zeker! Ik zou de bechamelsaus dan wel eerst laten afkoelen voordat je hem op het brood smeert, anders wordt het brood zacht.

  2. Er staat nergens wat je met saus moet doen van bloem boter en melk. Smeer je dit op de boterham voordat je de ham en kaas erop doet ofzo?

    1. De saus van bloem, boter en melk heet bechamelsaus Jeroen. Nu staat het er wel. 🙂

      1. Oh, hihi. Ben een echte keukenprins!

  3. Rianne

    Voor 5 personen, kan ik dan de ingredienten voor de saus gewoon 1,5 x verdubbelen?

    1. Hoi Rianne,

      Ik denk dat 1x verdubbelen al voldoende is.

  4. Renate

    Moet je de bechamelsaus op smaak brengen met zout en peper? Of hoort dat eigenlijk niet?

    1. Ja hoor Renate, lekker op smaak brengen met zout en peper.

      1. Renate

        Ah ik dacht al…dankje!

    2. JanB

      Klein beetje nootmuskaat doet denk ik ook wonderen in dit zo te lezen heerlijke lunchgerechtje; ik was nog aan het twijfelen voor morgen maar ben er inmiddels uit, waarvoor dank.

      1. Goede tip Jan, nootmuskaat. Dat past er zeker goed bij!

  5. Deze croque monsieur ziet er zeker uit als de lekkerste ooit! Volg onze blog volgende week voor meer tosti gerechten!

    1. Ik ben dol op tosti’s dus kom zeker even langs om te kijken 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde