Dulce de leche (karamelpasta)

Dulce de leche (karamelpasta)

Dulce de leche is een heerlijke karamelpasta die je heel eenvoudig zelf kunt maken met een blikje gecondenseerde melk. Je kunt hem gebruiken voor tal van zoete recepten. De combinatie met chocolade is geniaal! Ik verwerkte hem bijvoorbeeld in een millionaire’s shortbread, maar ook in brownies, over ijs, pannenkoeken, op brood, of als vulling voor taarten en koekjes is hij heerlijk.

Waar kopen?

Een blikje gecondenseerde melk koop je in de supermarkt en vind je meestal bij de koffiemelk producten.

Zo maak je het

Zet een blikje gecondenseerde melk (bijvoorbeeld van Friesche Vlag) in een pan en zet hem helemaal onder water. Je kunt natuurlijk meerdere blikjes tegelijk in de pan zetten en koken. Breng het water aan de kook, doe de deksel op de pan en laat 3 uur zachtjes koken.

Controleer regelmatig of het blikje nog volledig onder water staat — het blikje schijnt anders te kunnen ontploffen. Haal het blikje met een tang uit het water en laat 20 minuten afkoelen. Maak het blikje open en schep de karamelpasta in een kom. Roer krachtig door, totdat je een gladde karamelpasta hebt.

Bewaren

Na bereiding kun je het blikje ook dicht laten zitten en zo de karamelpasta voor langere tijd (zeker 3 maanden) bewaren.

Basisrecepten, Wereldgerechten, Zoete keuken, Amerikaanse recepten, Zoete recepten, Chocoladerecepten, Dessert, Gebakrecepten, Koekjesrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(1 stemmen)
11 reacties

Deel je liefde

  1. Marjolein

    Hoi Miek, hoe bewaar je het? Er staan nu twee blikjes te pruttelen. Morgen maak ik shortbread en het andere blikje wil ik wat langer bewaren.

    1. Hoi Marjolein, ongeopend kun je het op een koele, donkere plek zeker enkele maanden bewaren. Eenmaal geopend bewaar je het afgesloten in de koelkast zeker een week.

      1. Marjolein

        bedankt voor je reactie!

  2. Joske

    Heb je toevallig wat recepten waar we deze karamel in kunnen verwerken ?

    1. Dit Millionaire’s shortbread is erg lekker Joske: https://www.keukenliefde.nl/no-bake-millionaires-shortbread/

  3. Bep

    Ik heb het recept van een lekkere notentaart en daar moet gewon een blikje over heen gegoten en dan in de oven.
    Nu vind ik de caramelsmaak niet zo heel sterk.
    Zou je ook het blikje eerst kunnen verwarmen in een pannetje en dan erover doen en daarna nog in de oven?
    Of gaat het dan bv verbranden ?
    Ik heb geen idee hoe dan de smaak wordt.

    1. Dat zou ik niet durven zeggen Bep, daar heb ik geen ervaring mee.

    2. Cobie

      Blikje eerst in heet water zacht laten worden een uurtje of 3 wel voorzichtig zijn openen en gieten maar waar je wil

  4. Elisa

    Zo doe ik het idd ook altijd

  5. Judith

    Hoi.
    De gecondenseerde melk kan je ook verwarmen in een ” tefal” pannetje.
    Als je deze lang genoeg verwarmd wordt hij ook dikker.
    Zo heeft het lang niet zoveel bereidingstijd nodig.
    Heb hem op deze manier al een paar keer gemaakt.
    Werkt perfect en de karamel loopt er niet tussenuit.
    Groeten, Judith

    1. Bedankt voor de tip Judith! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde