Elzasser zuurkool

Tijdens mijn tripje met dochterlief naar Disneyland Paris kwam ik in een van de vele eetkraampjes op het culinaire plein ‘Place de Remy’ de Elzasser zuurkool tegen: een heerlijk eenpansgerecht uit de Franse Elzas bestaande uit zuurkool, vlees en aardappelen. Ik vond het er zo lekker uitzien dat ik eenmaal weer thuis direct zelf aan de slag ging. Voor de bereiding worden zuurkool en vlees in een lekkere (Elzas) wijn samen in een pan gestoofd. Zo krijgt de zuurkool veel smaak en wordt het vlees boterzacht. Samen met de zuurkool van mijn moeder is dit mijn favoriete manier om zuurkool te bereiden. Het is heel makkelijk om te maken en kan eigenlijk niet mislukken. Het enige dat je nodig hebt is een beetje geduld! 🙂 

Wereldgerecht, Vleesrecepten, Franse recepten, Eenpansgerechten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 3 grote uien, in halve ringen gesneden
  • 1 kg zuurkool
  • 2 schouderkarbonades (2 dikke plakken casselerrib kan ook)
  • 1 stuk zuurkoolspek
  • 1 ambachtelijke rookworst
  • 1 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 1 tl jeneverbessen, gekneusd
  • 6 laurierblaadjes
  • 1 fles Pinot blanc, Riesling of Gewürztraminer, bij voorkeur uit de Elzas. (Koop een extra fles om bij de zuurkool te drinken)
  • Vloeibare bakboter (Traditioneel wordt ganzevet of reuzel gebruikt om nog meer smaak aan het gerecht te geven)
  • 1 kruimige aardappel, geschild en fijngeraspt
  • 1,2 kg kruimige aardappels
  • Bosje peterselie, fijngehakt

Verder nodig

  • Grote, hoge kookpan + deksel die net in de pan past
  • Vel bakpapier

 

Tip! Je kunt de zuurkool en aardappels ook laten afkoelen en afgedekt bewaren voor de volgende dag. Bak het geheel dan op in een grote koekenpan (of paellapan) en zet met pan en al op tafel.

Tip! Ook lekker om bij dit gerecht te serveren is confit de canard: gekonfijte en vervolgens krokant gebakken eendenbout.

Elzasser zuurkool

Bereiding

Verhit een kookpan met de bakboter (of ganzevet of reuzel) en voeg de uien toe. Bak op laag vuur circa 10 minuten tot de uien bijna doorzichtig zijn van kleur, laat de uien niet kleuren.

Doe ondertussen de zuurkool in een vergiet en spoel af met water zodat het meeste zuur eraf is. Laat goed uitlekken.

Bestrooi de karbonades aan beide kanten met zout en peper en laat even intrekken. Snijd het zuurkoolspek in plakken van dezelfde dikte als de karbonades.

Verdeel 1/3 van de zuurkool en de helft van de peperkorrels, jeneverbessen en laurierblaadjes over de uien. Leg het zuurkoolspek op de zuurkool en verdeel hier weer wat zuurkool en de overige peperkorrels, jeneverbessen en laurierblaadjes overheen. Leg de karbonades op de zuurkool en dek af met de laatste zuurkool. Druk de lagen stevig aan. Giet zoveel wijn toe tot het geheel net niet onderstaat. Verfrommel een stukje keukenpapier en trek voorzichtig weer uit elkaar. Sluit de zuurkool in de pan af met een vel bakpapier. Leg hierbovenop een deksel die precies in de pan past, zodat er geen vocht meer uit de pan kan ontsnappen.

Breng de zuurkool aan de kook en zet het vuur dan laag. Stoof de zuurkool (net zoals stoofvlees het vocht niet meer laten koken, maar zachtjes laten pruttelen) enkele uren tot hij heel zacht is en het vlees makkelijk uit elkaar valt. De kooktijd kan (afhankelijk van het vlees) variëren van 2 tot 5 uur. De zuurkool mag tijdens het stoven niet droog komen te staan, voeg anders wat extra wijn toe. Leg de laatste 15 tot 20 minuten van de kooktijd de fijngeraspte aardappel en de rookworst bovenop de zuurkool, dek weer af en warm mee.

Schil — als de zuurkool bijna gaar is — de aardappels en halveer de grote exemplaren (houd één geschilde aardappel achter de hand). Kook de aardappels gaar in een ruime pan met licht gezouten water. Giet af en laat uitstomen.

Verwijder eventuele botten uit de karbonades en de laurierblaadjes uit de zuurkool. Haal de rookworst uit de pan en houd warm. Roer de zuurkool en het vlees door elkaar, totdat alles goed gemengd is.

De geraspte aardappel zorgt ervoor dat de zuurkool lekker smeuïg en fluweelzacht van smaak wordt en dat het overgebleven vocht in de pan wordt gebonden.

Serveer de zuurkool en de gekookte aardappels samen op een mooie serveerschaal. Snijd de rookworst in plakken en leg erbovenop. Bestrooi met de peterselie.

Wij vinden het lekker om nog schaaltjes met ananasblokjes, uitgebakken spekjes en mosterd bij de zuurkool te serveren.

4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Mirte

    Leuk recept ga ik zeker een keer proberen, maar je bedoelt i.p.v. keukenpapier zeker bakpapier?

    1. Oh idd Mirte, ik heb het aangepast! Dankjewel! 🙂

    2. Carolyn

      Ziet er heel lekker uit. Kan je dit ook omschrijven voor de slowcooker?

      1. Hoi Carolyn, je kunt dit recept op dezelfde manier in de slowcooker maken. Ik zou dan wel minder wijn toevoegen omdat in de slowcooker bijna geen vocht verdampt en je anders teveel vocht overhoudt.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin