Gehaktballen parmigiano

Gehaktballen parmigiano

Deze gehaktballen parmigiano maakte ik tijdens de Keuken Kampioen Gehaktbal Battle. Uiteindelijk gingen de gehaktballen in Belgische biersaus door naar de finale, maar toch wil ik je het recept voor deze  Italiaanse gehaktballen niet onthouden. Ze zijn verrukkelijk!

In dit recept worden Italiaans gekruide gehaktballen eerst rondom op het vuur bruingebakken en daarna verder gegaard in de oven in een heerlijke tomatensaus bedekt met Parmezaan en mozzarella. Zo blijven de ballen lekker mals en sappig. 🙂 Geloof me, deze wil je maken! 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 500 g rundergehakt
  • 12 enkele cream crackers, fijngemalen
  • 2 el mosterd
  • 1 el fijngehakte rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 ei

Voor de tomatensaus

  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • Handje verse basilicumblaadjes, blaadjes opgerold en fijngesneden (houd een paar hele blaadjes achter voor garnering)
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl suiker
  • 500 g gezeefde tomaten (fritto)
  • Olijfolie om in te bakken
  • Zout en peper uit de molen
  • Stuk Parmezaanse kaas
  • 1 bol mozzarella

Verder nodig
Koekenpan, ovenschaal, keukenmachine om crackers fijn te malen, keukenpapier, kaasrasp

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe alle ingrediënten voor het gehakt in een kom, breng op smaak met zout en peper, en kneed goed door. Verdeel het gehakt in 4 stukken. Draai er ronde ballen van.

Verhit de koekenpan met olijfolie en bak de gehaktballen op middelhoog vuur rondom goudbruin, maar nog niet gaar. Schep de gehaktballen uit de pan en leg ze in een ingevette ovenschaal.

Bak in het braadvet van de gehaktballen de sjalotten en knoflook zacht op laag vuur. Voeg de basilicum, tomatensaus, suiker en azijn toe. Breng op smaak met zout en peper. Breng de tomatensaus aan de kook en schenk dan over de gehaktballen in de ovenschaal. Scheur de mozzarella in stukken en leg in de tomatensaus. Rasp de Parmezaan erover.

Gehaktballen parmigiano

Bak de gehaktballen circa 20 minuten in de oven, of totdat ze gaar zijn. Garneer met de achtergehouden basilicumblaadjes.

Lekker met ciabatta of gekookte pasta en een groene salade.

Gehaktballen parmigiano

Gehaktballen parmigiano

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Vleesrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(6 stemmen)
4 reacties

Deel je liefde

  1. Belinda Brons

    Erg lekker hoor! ik wist niet wat je bedoelde met enkele creamcrackers, dus heb ik een beetje gegokt. Ik heb ook wat parmezaanse kaas door het gehakt gedaan. Denk dat kinderen dit ook lekker zullen vinden met die tomatensaus en pasta.

    1. Hoi Belinda, creamcrackers zijn meestal langwerpig met in het midden een stippellijntje om ze door te breken. Als je ze doormidden breekt heb je dus een enkele creamcracker. Ik hoop dat het gelukt is en dat ze hebben gesmaakt Belinda. Goed idee trouwens om ook wat Parmezaan door het gehakt te mengen. 🙂

      1. Wat voor mosterd gebruik je voor de gehaktballen ??
        Franse , Dyon , of grove mosterd .
        En overheerst de mosterd dan niet ???

        1. Hoi Karin, ik gebruik meestal Dijon mosterd, soms grof en fijn samen. De mosterd proef je eigenlijk helemaal niet terug maar geeft wel smaak en smeuïgheid aan de ballen. 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde