Geitenbrie uit de oven

Kaasliefhebbers opgelet, dit recept is er een voor fijnproevers! Onlangs heb ik een nieuwe ontdekking gedaan waar ik helemaal vol van ben: geitenbrie uit de oven. Ik gebruik hiervoor de Alphenaer Geiten mini brie fenegriek. Dat is een kleine, ronde geitenbrie verrijkt met fenegriekzaadjes. Stel je eens voor: zachte, romige geitenbrie gecombineerd met de subtiele, walnootachtige smaak van fenegriek. Het water loopt me alweer in de mond als ik eraan denk! Voor de Alphenaer kazen wordt geitenmelk gebruikt afkomstig van verschillende boeren uit de landelijke omgeving van Alphen. Op de website van DeJong Cheese las ik dit erover:

De geiten worden evenwichtig gevoerd met goed ruwvoer, wat zorgt voor een hoge kwaliteit melk en natuurlijk ook wordt terug geproefd in de kazen. Deze melk wordt in de kaasmakerij gestremd en vervolgens op traditionele wijze gesneden, geroerd en verder verwerkt. Traditioneel en ambachtelijk vakmanschap!

Je kunt dit recept natuurlijk met elke soort brie maken die jezelf lekker vindt, maar als je net als ik een enorme kaasliefhebber bent dan moet je de Alphenaer Geiten mini brie fenegriek écht proberen. Natuurlijk is het kaasje heerlijk om zo te eten, maar even opgewarmd in de oven weet je helemaal niet wat je proeft! Na het opwarmen is de binnenkant van het kaasje vloeibaar als lava en kun je hem zo uitlepelen. O hemel. Als je het liever wat beschaafder houdt serveer je hem als borrelhapje of als nagerecht op een plankje met bijvoorbeeld wat stokbrood, vijgenbrood, walnoten, cranberrycompote en druiven erbij. Ik serveer er dan ook graag een Alphenaer Geiten mini brie bij rechtstreeks uit het doosje, dan kun je ze warm en koud naast elkaar proeven. Smullen maar!

Voor bij de borrel

Ingrediënten

*Verkrijgbaar in het schap bij de AH.

Award winner!

De Alphenaer geitenbrie is er in de variant naturel en geitenbrie fenegriek en beiden zijn zelfs twee jaar op rij bekroond tot ‘beste nieuwe zuivel product’ bij de Intenational Cheese Awards. Hiermee hebben ze de Sainsbury Trophy in de wacht gesleept.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwijder de verpakking van de Geiten mini brie fenegriek en zet hem terug in het houten bakje. Zet op een bakblik in het midden van de oven en bak circa 20 minuten, of tot de mini brie vanbinnen helemaal is gesmolten. Dit voel je door zachtjes met je vinger op de korst van de mini brie te drukken, als je de korst makkelijk in kunt drukken is hij goed.

Haal de mini brie uit de oven en zet op een serveerplank. Snijd voorzichtig met een mesje een kruis in de bovenkant van de korst. Vouw de korst open zodat de vloeibare binnenkant zichtbaar wordt en druppel er wat honing overheen. Serveer direct, want uit de oven koelt de geitenbrie snel weer af.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met DeJong Cheese.

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. gekkie83

    Wow, wat was dit lekker zeg. Zaterdagavond op tafel gezet samen met een lekkere fles Barolo en een goede film. Puur genieten. Dank je wel Annemiek voor deze tip.

  2. Loes

    Het ziet er overheerlijk uit maar dit artikel lijkt nog niet helemaal af?

    De 3e zin: “Ik gebruik hiervoor de .”
    en bij ingrediënten: “k* “

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin