Hachee

Hachee

Zodra de eerste bladeren van de boom vallen en binnen in huis de verwarming weer omhoog gedraaid wordt, krijg ik trek in een grote pan hartverwarmende hachee. Geserveerd met fluweelzachte aardappelpuree en zacht gestoofde rode kool met appeltjes, mijn ultieme comfort food!

Hoofdgerecht voor 5 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo riblapppen
  • 5 grote uien, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 1 flinke el bloem
  • 1 flesje donker triple bier (300 ml)
  • 1 pot vleesfond (inhoud 380 ml)
  • Scheutje rode wijnazijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • 2 plakken ontbijtkoek, in kleine blokjes gesneden
  • Olie om in te bakken
  • Ongezouten roomboter
  • Zout en peper uit de molen

DSC_4703_800x520

Verder nodig
Braadpan met dikke bodem en deksel, sudderplaatje

Bereiding
Haal het vlees ruim een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Verhit de braadpan met wat olie en boter en laat goed heet worden. Bestrooi het vlees met wat zout en peper en bak het vlees (in meerdere keren) aan beide kanten kort goudbruin.

DSC_4708_800x536

Leg het vlees op een bord.

Verwarm het bier en de fond samen in een klein kookpannetje, niet laten koken. Prik voorzichtig de kruidnagels in de laurierblaadjes, zodat ze vastzitten.

Voeg eventueel wat extra olie en boter toe in de pan en bak de uien, totdat ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de bloem toe en bak even mee om te laten garen (let op dat de bloem niet verbrandt, zet anders het vuur lager).

DSC_4714_800x560

Leg het vlees bovenop de uien en giet het warme bier en de fond eroverheen.

DSC_4720_739x600

Het vlees hoeft net niet helemaal onder te staan. Voeg een scheutje rode wijnazijn en de laurierblaadjes met kruidnagels toe.

DSC_4722_800x536

Doe de deksel op de pan en zet op het allerlaagste pitje. Wanneer je ziet dat het vocht zachtjes begint te pruttelen, zet je de pan op het sudderplaatje. Stoof het vlees in circa 2,5 tot 4 uur gaar (ik heb geleerd dat de stooftijd elke keer weer anders is), het vlees is gaar als het makkelijk uit elkaar valt als je er met een vork op drukt. Roer het laatste half uur van de stooftijd de ontbijtkoek door de saus.

DSC_4725_800x536

Hachee

Trek het vlees met twee vorken uit elkaar en breng de hachee verder op smaak met zout en peper. Serveer met aardappelpuree en rode kool.

Hachee

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
16 reacties

Deel je liefde

  1. Karin

    Hij staat te pruttelen. Ben echt fan van jou recepten.

    1. Leuk om te horen Karin en eet smakelijk alvast! 🙂

  2. Joep

    Hallo Annemiek,
    Wat een lekker recept voor hachee, ik ga hem zeker een keer uitproberen.
    Vraagje; Zou je dit recept ook in de slowcooker kunnen maken?
    Groetjes, Thera

    1. Ja hoor Thera, dat kan!

      1. Joep

        Kan ik dan evenveel vocht gebruiken als in het recept?

        1. In de slowcooker kun je minder vocht gebruiken omdat er tijdens de bereiding bijna niks verdampt. Het vlees hoeft in de slowcooker net niet helemaal onder te staan.

  3. Lieve Simons

    Dag Annemie, ik ben al lang fan van je recepten, ivm de hachee heb ik een vraagje : ik lust geen riblappen (vet), en wil graag weten of je ook ander, iets minder vet vlees kunt gebruiken ? Groetjes, Lieve

    1. Hoi Lieve, juist vanwege de dooradering met vet is riblap geweldig om te stoven en wordt het heerlijk mals. Eventueel kun je het overtollige vet een klein beetje wegsnijden (dat doe ik soms ook) , de rest van het vet smelt weg tijdens en het stoven en proef je echt niet meer terug. Je kunt ook hacheevlees gebruiken, dat wordt meestal gesneden uit magere runderlap waar bijna geen vet aan zit.

  4. Chan

    Wat een heerlijk recept! Het vlees heb ik zelf in kleine stukken gesneden (ben geen fan van veel vette randen). Een dag later hebben we het gegeten en de kinderen vroegen steeds om meer met als gevolg dat de pan sneller leeg was dan verwacht…..smaakt heerlijk bij hutspot! Een aanrader!

  5. Ardie Derks

    Je schrijft een flesje “tripel” bier maar op de foto staat een quadripel. De\smaak is totaal anders (als je het drinkt). welke moet het nou zijn????

    1. Kan allebei Ardie, gebruik gewoon een biertje dat jezelf lekker vindt.

  6. luc

    opgepast met de kruidnagel

  7. Belin

    Gisteren dit hachee recept gemaakt. En het was heerlijk!!! Ik ben normaal gesproken niet zo dol op rode kool, maar zo lust ik het elke week wel. Top! Ik heb de helft van de ingrediënten gebruikt en gegeten met rode kool en aardappelpuree. Dit was genoeg voor drie personen.
    Door het een dag van tevoren te maken kunnen de smaken goed intrekken. Heb alleen een scheutje ketjap toegevoegd.

    1. Superleuk om te horen Belin! En een prima idee, dat scheutje ketjap. Maakt de smaak nog iets intenser.

  8. Ger

    Zeurpiet,

    Hachee is toch altijd draadjes vlees maar dan met veel ui.
    Ik kom uit de Jordaan en mijn opoe”s en moeders van twee kanten maakte hachee en draadjes vlees op vier verschillende manieren en vonden dat hun recepten de enige echte was

  9. Hallo Annemiek
    Ik klaag niet over de smaak van jou “hachee” het water loopt me in de mond…
    alleen……het is geen hachee maar “” Draadjes vlees””
    Hachee is riblappen of .Sukadelappen in blokjes gesneden en gebruind in Boter met
    peper en zout Daarna aanvullen met wat bouillon tot het net onderstaat en dan laurierblad en eventueel wat kruidnagel en een scheut azijn dan nop sudderen zetten en regelmatig controleren op verdamping en aanvullen met witte droge wijn tot het vlees zeer mals is

    Voor de bijlage ga ik met Jou mee……
    Beertje

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde