Kip uit de oven met crème fraîche en dragon

Hele kip met creme fraiche en dragon-8439

Nog zo’n heerlijk gerecht dat ik vorig jaar mocht proeven tijdens een lunch in de Cook House, Newcastle: hele kip uit de oven met crème fraîche en dragon. Waanzinnig lekker!

De kip wordt onder zijn vel ingesmeerd met een mengsel van crème fraîche en dragon en krijgt hierdoor een verrukkelijke smaak. Het bereiden van een hele kip schrikt nog steeds veel mensen af en dat vind ik ontzettend jammer. De bereiding ervan is namelijk kinderlijk eenvoudig — de oven doet bijna al het werk — en het resultaat is verbluffend! Snel maken die kip!

Ik serveerde de kip met geroosterde aardappels en venkel uit de oven en zelfgemaakte aioli

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 hele kip van ca. 1 tot 1,5 kilo
  • 200 g crème fraîche
  • Paar takjes verse dragon, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 1 grote teen knoflook, uitgeperst
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • Zout en peper uit de molen
  • 100 ml droge witte wijn of kippenbouillon

Hele kip met creme fraiche en dragon-8388

Verder nodig
Braadslee met rooster, keukentouw, aluminiumfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de crème fraîche met de dragon, knoflook, sjalot en wat zout en peper.

Duw met een lepel of spatel — ik gebruik het liefst een siliconen spatel — onder het vel van de kip op de borstkant, zodat er een ruimte ontstaat. Zorg dat het vel niet scheurt. Duw een deel van het crème-fraîchemengsel onder het vel van de kip en smeer de rest over de buitenkant van de kip. Stop het overige mengsel in de kipholte.

Bind de kip dicht met een stukje keukentouw. Bestrooi de kip royaal met peper en zout. Leg de kip met de borstkant naar beneden op het rooster in de braadslee. Schenk de wijn of kippenbouillon in de braadslee.

Braad de kip 30 minuten in de oven en draai hem om. Braad nog 30 minuten verder, of totdat de borstkant goudbruin en de kip gaar is. Bedruip de kip ieder kwartier met het braadvocht onderin de braadslee om uitdrogen te voorkomen.

Hoe weet je of de kip gaar is?

Als het vocht uit de kip helder van kleur is, is de kip gaar. Is het vocht roze, dan is de kip nog niet gaar. Is de bovenkant van de kip goudbruin, maar het vocht nog roze? Dek de kip dan af met alufolie en braad verder totdat hij gaar is.

Haal de kip uit de oven en laat afgedekt onder aluminiumfolie minimaal 15 minuten rusten.

Hele kip met creme fraiche en dragon-8436

Eet smakelijk!

Tip

Je kunt tegelijk met de kip ook aardappels en groenten mee roosteren in de braadslee. Ze hebben ongeveer dezelfde bereidingstijd.

Themarecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, Kerstrecepten, Paasrecepten, Hoofdgerechten, Kiprecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
4 reacties

Deel je liefde

  1. nadia

    ik hebt het gisteren gemaakt het was super supet lekker mijn man was gek op
    dankje wel voor de recept

    1. Heel leuk om te horen Nadia! 🙂

  2. Wat een idee om hem met crème fraiche in te smeren. Ook eens proberen. En inderdaad er gaat niets boven een hele gebraden kip uit eigen oven. Ik bewaar altijd het karkas en botjes en gooi ze in de vriezer. Als ik genoeg heb maak ik bouillon. Eergisteren nog gedaan. Daarna in porties invriezen. Ideaal en hartstikke lekker.

    1. Goede tip Tessa, de karkassen en botjes in de diepvries bewaren!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde